Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Jednorodičia majú špecifické problémy a treba im pomáhať adresne, tvrdí Lucia Plaváková

Lucia Plaváková
Lucia Plaváková (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Na Slovensku žije 380.000 jednorodičovských rodín, sú však prehliadané. Zákon totiž nepozná pojem "jednorodič", preto štát nevie reagovať na ich špecifické problémy. Vyžadujú si adresnú pomoc. Pri príležitosti Medzinárodného dňa jednorodiča na to upozornila predsedníčka výboru Národnej rady (NR) SR pre ľudské práva a národnostné menšiny Lucia Plaváková (PS).

"Musíme začať odstraňovať prekážky, ktorým dnes jednorodičia čelia a uľahčiť im ich životnú situáciu. Prvým krokom je definovanie jednorodičovských domácností v zákone. Následne vieme prijímať adresné opatrenia," zdôraznila Plaváková. Na Slovensku žije iba jeden rodič približne v každej šiestej domácnosti. Ide napríklad o deti, ktoré druhý rodič opustil, o rozvedených či ovdovených rodičov alebo aj o starého rodiča, ktorý sa stará o vnúča.

Až 85 percent z nich tvoria matky a tretina z týchto rodín je priamo ohrozená chudobou. Do nepriaznivej situácie sa podľa PS často dostávajú jednorodičia detí so zdravotným znevýhodnením, ktoré tvoria približne dve percentá všetkých detí. Poukazuje na to, že na úradoch je nedostatok posudkových lekárov, na posudky musia čakať aj mesiace, a tak sú peňažné príspevky pre mnohých z nich vzdialené. Snahou je preto zároveň začleniť deti so zdravotným znevýhodnením a ich rodičov do spoločnosti, ktorá bude rešpektovať ich potreby.

Viac o téme: PSLucia PlavákováJednorodičia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu