Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Rezort práce spúšťa projekt vzdelávania a rekvalifikácie: Využije naň 42 miliónov eur

Erik Tomáš
Erik Tomáš (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR predstavilo nový projekt pomoci nezamestnaným zameraný na vzdelávacie a rekvalifikačné kurzy. Program Zručnosti pre trh práce za 42 miliónov eur financovaný z Európskeho sociálneho fondu by mal pomôcť približne 40-tisíc ľuďom, uviedol v utorok minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas-SD).

"Princíp je veľmi jednoduchý. Uchádzači o zamestnanie alebo záujemcovia o zamestnanie prídu na úrad práce, vyberú si vzdelávací a rekvalifikačný kurz a úrady práce im v plnej výške tento kurz preplatia," povedal Tomáš s tým, že táto možnosť bude aj pre zamestnancov, ktorí buď musia, alebo chcú zmeniť svoje doterajšie zamestnanie. Po absolvovaní kurzu musí účastník získať certifikát.

archívne video

Erik Tomáš: Ministerstvo práce spúšťa projekt na pomoc nezamestnaným za 300 mil. eur (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Zásadnou zmenou oproti minulosti podľa Tomáša je, že podobné programy boli často zneužívané a školili množstvo ľudí pre rôzne profesie a odvetvia, ktoré neboli potrebné. Po novom bude potreby profesií v jednotlivých krajoch štvrťročne aktualizovať Aliancia sektorových rád.

Rezort ráta aj s ďalšou pomocou pre nezamestnaných, ktorou je poskytnutie príspevku vo výške 95 centov na hodinu takéhoto kurzu, maximálne však do výšky 190 eur, na pokrytie osobných nákladov spojených s kurzom. Kurzy budú môcť poskytnúť súkromné vzdelávacie agentúry, ale aj štátne inštitúcie, teda stredné a vysoké školy. Podmienkou je, aby takáto vzdelávacia organizácia bola na trhu práce minimálne jeden rok.

Minister pripomenul, že okrem tohto programu pripravuje rezort špeciálny vzdelávací a rekvalifikačný program pre priemysel, rovnako približne za sumu 40 miliónov eur, ktorý súvisí s investíciou automobilky Volvo na východnom Slovensku. Tento vzdelávací a rekvalifikačný program má pripraviť pre priemysel 25-tisíc ľudí.

Viac o téme: ProjektFinancieVzdelávanieRekvalifikáciaMinisterstvo práceSociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SREurópsky sociálny fond
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu