Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Rada podporuje potrebné zmeny v RTVS: Žiada k nim však odbornú diskusiu, hovorí Gallo

Igor Gallo
Igor Gallo (Zdroj: TASR/Dano Veselský)

BRATISLAVA - Rada RTVS na pondelkovom (18. 3.) rokovaní vyjadrila podporu legislatívnym zmenám, ktoré umožnia efektívnejšie fungovanie RTVS a dôslednejšie napĺňanie jej verejnoprávneho poslania. Výhradu mala ku skutočnosti, že návrhom zmien nepredchádza širšia odborná diskusia. Zdôraznil to predseda Rady RTVS Igor Gallo, reagujúci na článok v Denníku N, referujúci o priebehu rokovania rady k téme zmien v telerozhlase.

Gallo kritizuje najmä titulok "Rada RTVS kritizuje navrhované zmeny RTVS, ale aj to, že sa téma politizuje". Šéf orgánu dohľadu to hodnotí ako hrubú manipuláciu, ktorá nezodpovedá záverom mimoriadneho zasadnutia rady. "Pôsobí to na mňa ako zámer vyvolať umelý konflikt medzi ministerstvom kultúry a Radou RTVS," zdôraznil.

archívne video

Poslanci zo SaS o zmenách v RTVS: Podávame hromadnú pripomienku, odkazujú (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Odvoláva sa pritom na prijaté uznesenie k prerokovanej téme. Rada v ňom konštatuje, že potrebné zmeny smerujúce k zlepšeniu podmienok RTVS je potrebné zosúladiť s novo prijatým Európskym aktom o slobode médií. Zároveň rada podporuje zámer predkladateľa návrhu posilniť kompetencie budúceho orgánu dohľadu.

Na pondelkovom mimoriadnom rokovaní Rady RTVS k aktuálnej situácii týkajúcej sa telerozhlasu odmietli zatiahnutie rady do prebiehajúceho politického boja. Vyjadrili podporu odbornej a konštruktívnej diskusii k zmenám v RTVS, veria preto, že návrh predložený rezortom kultúry bude podkladom pre takúto diskusiu, ktorá vygeneruje čo najlepšie legislatívny návrh v prospech verejnoprávneho vysielateľa.

Rada takisto avizovala, že v rámci skráteného pripomienkového konania, ktoré sa v utorok končí, predloží svoje podnety k návrhu zákona. Týkajú sa napríklad financovania i zefektívnenia kontrolných procesov, ale i rozšírenia kompetencií rady. Jej členovia si v tejto súvislosti vedia predstaviť, že by sa na pôdu rady, zloženej z odborníkov na rozhlasové i televízne vysielanie, ekonómiu i právo, vrátila voľba generálneho riaditeľa telerozhlasu.

Viac o téme: DiskusiaRTVSIgor GalloLegislatívne zmenyEfektívnejšie fungovanieVerejnoprávne vysielanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu