Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Nové pravidlá EÚ dávajú vykurovaniu domov plynom STOPKU! Vieme, aký je šibeničný termín

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA/ BRUSEL – Z europarlamentu sa na členské štáty Európskej únie valí nová legislatíva, kvôli ktorému už čoskoro vykurovaniu plynom zazvoní umieračik. Podľa novej smernice o energetickej náročnosti budov tak bude členským krajinám EÚ zakázané vykurovanie fosílnymi palivami, teda aj plynom. Od budúceho roka už na vykurovanie plynom nebude možné čerpať dotácie. Vieme, kedy dajú plynovým kotlom definitívnu stopku.

archívne video

Šaško na Rade EÚ o stabilite dodávok plynu pre Slovensko (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Európskym parlamentom (EP) tento týždeň prešla nová podoba regulácie energetickej efektivity budov. Smernica určuje hneď niekoľko dôležitých dátumov rámcujúcich zmeny vo vykurovaní a energetickej náročnosti budov.

„Členské štáty musia navrhnúť, aké opatrenia príjmu k dekarbonizácii vykurovacích systémov s ohľadom na postupné vyradenie vykurovania fosílnymi palivami do roku 2040,“ píše European Parliament News. Pôvodný termín mal byť však o päť rokov skôr. Koniec využívania fosílnych palív tak mal pôvodne prísť už v roku 2035.

Europarlament sa bude na plenárnom zasadnutí zaoberať návrhom na zrušenie striedania letného a zimného času
Zobraziť galériu (3)
Europarlament sa bude na plenárnom zasadnutí zaoberať návrhom na zrušenie striedania letného a zimného času  (Zdroj: TASR/AP)

Na Slovensku sa tak nová smernica dotkne viac, ako polovice všetkých domácností. Podľa údajov z roku 2021, ktoré zverejnil portál Slovgas tak na Slovensku využíva plyn, ako formu vykurovania domácnosti až 66,2% bytov. Prípojkou na plyn tiež disponuje až 67,9% domov na Slovensku.

Podľa Jasmíny Stauder zo Sčítania obyvateľov, domov a bytov (SODB) tak má pripojenie na plyn až 838 325 domov. V priebehu najbližších 15 rokov tak bude musieť takmer milión domácností hľadať nový spôsob vykurovania svojho obydlia.

Nové pravidlá EÚ dávajú
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Novinka sa dotkne aj novostavieb

Podľa najnovšej smernice tak bez emisnou formou vykurovania budú musieť disponovať aj novostavby. „Všetky nové budovy musia byť do roku 2030 bezemisné. Nové budovy obývané alebo vlastnené verejnými inštitúciami musia byť bezemisné od roku 2028,“ uviedol europarlament.

Viac o téme: VykurovanieEnergetikaEurópska úniaPlynEmisie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu