Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Skončia nútení živnostníci? Ministerstvo pripravuje zásadné zmeny, Erik Tomáš hovorí aj o sankciách!

Erik Tomáš
Erik Tomáš (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny chystá návrh novely zákona o inšpekcii práce. Tá by mala okrem iného priniesť aj zníženie počtu takzvaných nútených živností. Takéto konanie bude po novom považované za nelegálne zamestnávanie. Legislatívne zmeny chcú schváliť ešte v tomto roku.

Po stredajšom rokovaní vlády to povedal minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas-SD). "Problém nútených živností na Slovensku si uvedomujeme a pripravujeme legislatívu, v rámci ktorej chceme posilniť kompetencie inšpektorátov práce. Aby jasne kontrolovali, či je na danom pracovnom mieste živnostník, alebo človek, ktorý by mal mať riadny zamestnanecký pomer," uviedol Tomáš.

Prvá zmena bude spočívať v tom, že v prípade, že inšpektorát práce zistí, že na danom pracovnom mieste nemá pracovať živnostník, ale človek v riadnom zamestnaneckom pomere, tak vtedy to bude považované za nelegálne zamestnávanie "so všetkými sankciami, ktoré k tomu patria," doplnil minister.

Zmeny môžeme očakávať v tomto roku

"Druhou zmenou je, že chceme ešte jasnejšie vyšpecifikovať v zákonníku práce hranice, kedy môžeme to pracovné miesto považovať za také, že na ňom musí pracovať živnostník a kedy zamestnanec v riadnom riadny zamestnaneckom pomere,“ doplnil šéf rezortu. Podľa Tomáša budú jasne stanovené kritéria, na základe ktorých budú inšpektoráty práce tieto pracovné miesta posudzovať.

Tomáš Drucker a Erik Tomáš odpovedajú na otázky po rokovaní vlády (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Zmien by sme sa podľa ministra mohli dočkať už v najbližších mesiacoch. "My už máme legislatívu v internom procese, kde sprísňujeme podmienky opätovne pre kvalifikáciu riaditeľov inšpektorátov práce," povedal.

Viac o téme: Sociálnych vecí a rodinyŽivnosťMinisterstvo práce
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu