Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Smer predstavil kandidátku do eurovolieb: Do Bruselu chcú poslať Beňovú, Blahu aj Kaliňáka!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

BRATISLAVA - Smer-SD povedie do volieb do Európskeho parlamentu (EP) terajšia europoslankyňa Monika Beňová. Na druhom mieste bude podpredseda parlamentu Ľuboš Blaha a tretie miesto kandidátky obsadí Erik Kaliňák. Na tlačovej konferencii o tom informoval premiér a predseda Smeru-SD Robert Fico.

"Toto nie je žiadna hra, aby ste si nemysleli, že nastavujeme nejaké známe politické tváre, ktoré budú na seba ťahať hlasy a potom sa vzdajú výsledku a zostanú tam, kde sú," podotkol Fico. Deklaroval, že Blaha a Kaliňák sa po zvolení do EP vzdajú svojich mandátov v Národnej rade SR a odídu do Bruselu. Na kandidátke Smeru-SD bude aj právnička Judita Laššáková, súčasná europoslankyňa Katarína Roth Neveďalová či Gabriel Döme. Budú na nej aj ďalší kandidáti za jednotlivé kraje, priblížil Fico.

Strana Smer-SSD predstavila svoju kandidátku do eurovolieb 2024 (Zdroj: Facebook/SMER - SSD)

Od zvolených europoslancov bude očakávať, aby sa jasne stavali k téme reformy Európskej únie, pokiaľ ide o návrhy na zefektívnenie rozhodovania. Pre Smer-SD bude červenou čiarou odobratie práva veta pre niektoré členské štáty. "Poslanci za Smer-SD budú jednoznačne opakovať, že hneď ako bude odobraté ktorémukoľvek členskému štátu právo veta, tak je to začiatok konca EÚ," skonštatoval Fico.

Deklaroval, že v téme migračnej politiky budú presadzovať, aby žiadny nelegálny migrant neprekročil hranice Slovenska. Nelegálna migrácia sa podľa predsedu Smeru-SD musí riešiť v krajinách, kde vzniká. Fico poukázal na to, že ďalšou veľkou témou bude rozširovanie EÚ. Poslanci za Smer-SD budú v tomto prípade strážiť, aby na vstup krajiny do Únie nedostávali prednosť politické kritéria. V oblasti spoločnej poľnohospodárskej politiky očakáva ochranu národno-štátnych záujmov.

"Považujeme členstvo Slovenska v EÚ za úspešný príbeh. Nie sme nadšení, kto dnes má v rukách Európsku úniu, ale projekt EÚ je správny a veľmi dobrý," uviedol Fico. Kampaň chce Smer-SD odštartovať 1. mája. Zúčastní sa nej podľa Fica celé vedenie Smeru-SD bez ohľadu na to, či niekto kandiduje do parlamentu, alebo nie.

Voľby do EP sa budú na Slovensku konať v sobotu 8. júna. Slováci budú voliť 15 europoslancov na päťročné volebné obdobie. Politické strany alebo koalície môžu podávať kandidátne listiny do eurovolieb najneskôr v nedeľu (10. 3.).

Viac o téme: EurovoľbyEurópsky parlamentSmer-SSD
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu