Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Aktivisti premenovali rezort životného prostredia: Tvrdý odkaz ministrovi! Taraba okamžite reaguje

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Greenpeace Slovensko, Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Aktivisti a aktivistky z Greenpeace Slovensko sa dnes rozhodli pre protestnú akciu pred ministerstvom životného prostredia. Pomocou rebríkov vyliezli na budovu sídla rezortu a jeho názov prekryli veľkým čiernym transparentom s nápisom "Ministerstvo ničenia životného prostredia." Reagujú tak na kroky ministra Tomáša Tarabu, ktorý podľa nich systematicky pokračuje v znižovaní štandardov ochrany prírody.

Aktivisti si okrem toho pred budovu ministerstva priniesli aj nadrozmerné makety spílených stromov. Minister životného prostredia Tomáš Taraba svojimi krokmi podľa Greenpeace Slovensko neustále potvrdzuje, že mu nejde o ochranu prírody a svojimi rozhodnutiami ju skôr systematicky likviduje.

Aktivisti premenovali rezort životného
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Greenpeace Slovensko)

Podľa riaditeľky Greenpeace Slovensko Kataríny Juríkovej prichádza takmer každý týždeň správa, ktorá je toho dôkazom. “Každý týždeň nový zlý nápad. Sme svedkami neustálych útokov na environmentálny mimovládny sektor, škandalóznych návrhov noviel zákonov ako napríklad novela zákona o posudzovaní vplyvov na životné prostredie (EIA) či Koncepcia vodnej politiky, či šialených plánov výstavby spaľovní odpadu,“ uviedla.

Aktivisti premenovali rezort životného
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Greenpeace Slovensko)

“Vedenie ministerstva akoby zabudlo, aký rezort riadi. Namiesto toho, aby ministerstvo začalo konečne pracovať na opatreniach, ktoré zmiernia dôsledky klimatickej krízy, otvára nezmyselné projekty, ktoré navyše podkopávajú ciele stanovené v Pláne obnovy či iných záväzkoch, ku ktorým sme sa ako krajina zaviazali. A keď potom prichádza oprávnená kritika od odborníkov, ministrovi dochádzajú argumenty a znižuje sa k verbálnemu napádaniu svojich oponentov,” dodala Katarína Juríková.


Reakcia Tomáša Tarabu

Minister Tomáš Taraba reagoval na Greenpeace Slovensko prostredníctvom videa na sociálnej sieti. V tom vysvetľuje, že zákon o posudzovaní vplyvov na životné prostredie chce zmeniť, pretože na Slovensku podľa neho trvá priemerne 550 dní, kým posúdia žiadosť investorov. To vytvára priestor pre korupciu a hospodárske škody. Greenpeace zároveň ubezpečil, že Slovensko získa zákon, aký vyžaduje Európska komisia. Ako dôvod pre výrob stromov uviedol napadnutie lykožrútmi a obhajuje ho lepšou ochranou našich lesov.

Tomáš Taraba reaguje na Greenpeace Slovensko (Zdroj: Facebook/Tomáš Taraba • SNS - ŽIVOT NS)

Viac o téme: Ministerstvo životného prostrediaGreenpeace SlovenskoTomáš Taraba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu