Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Poslanci sa v závere dňa venovali návrhu redefinície znásilnenia

Richard Sulík
Richard Sulík (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Poslanci Národnej rady (NR) SR sa v závere dňa venovali návrhu na redefiníciu skutkovej podstaty trestného činu znásilnenia. Tá je obsiahnutá v novele Trestného zákona z dielne SaS, ktorou poslanci ukončili stredajšie rokovanie.

"V rámci tejto redefinície dochádza k odklonu od podmienky použitia násilia alebo hrozby bezprostredného násilia a zavádza podmienku absencie súhlasu poškodenej osoby," uviedli predkladatelia v dôvodovej správe.

archívne video

Tlačová konferencia strany SaS na tému Odoslali sme podanie na Ústavný súd (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Zuzana Plevíková (Smer-SD) navrhovateľom pripomenula, že o túto zmenu sa snažia dlhodobo v opozícii a doteraz na znení nebola zhoda. Pýtala sa tiež, ako si vedia predkladatelia reálne v praxi predstaviť dokazovanie znásilnenia a či na styk daná osoba dala súhlas alebo nie.

Beáta Jurík (PS) aj exministerka spravodlivosti Mária Kolíková (SaS) v reakcii poukázali na doterajšie znenie definície znásilnenia. Ozrejmili, že je podmienené napríklad aj hrozbou násilia, pričom ani na hrozbu nemusíte mať priamo materiálny dôkaz, videozáznam či nahrávku zachytávajúcu vyhrážku. Kolíková podčiarkla, že orgány činné v trestnom konaní majú svoje postupy a dokážu vec vyhodnotiť na základe iných dôkazov a výpovedí.

Viac o téme: NávrhZnásilneniePoslanciNovela Trestného zákona
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu