Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Totálne zemetrasenie u Matoviča: Jeho hnutie opúšťajú viacerí členovia! Sú medzi nimi známe mená

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Topky/ Vlado Anjel, Ramon Leško)

BRATISLAVA – Hnutie SLOVENSKO (bývalé OĽaNO) je dnes už dobre známe okázalými výstupmi svojich poslancov. Výnimkou nie je ani dlhoročný a jediný líder hnutia Igor Matovič, ktorý tiež rozhodne nie je skromný, keď príde rad na teatrálne výstupy a gestá. Pohár trpezlivosti niektorých členov hnutia však dnes už definitívne pretiekol. V hnutí SLOVENSKO tak pod odchode Hegerovho krídla prišlo k ďalšiemu rozkolu. Stranu opúšťa aj bývalá líderka kandidátky.

Tlačová konferencia Igora Matoviča na tému: Slovensko 100 dní hrôzovlády (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

V hnutí SLOVENSKO to poriadne vrie. Stranou najnovšie otriasol ďalší rozkol, po ktorom stranu opustila skupina členov, píše portál Plus Jeden Deň. Svoje rozhodnutie však nenechali bez slova a zdôvodnili ho v rozsiahlom liste. Podľa odchádzajúcich členov sa tak hnutie uchýlilo k populizmu, či k ešte viac teatrálnym a neprijateľným gestám ich šéfa Matoviča.

„Po viacerých neúspešných pokusoch o zmenu fungovania v rámci hnutia Slovensko (bývalé OĽANO), sme sa rozhodli ukončiť členstvo a spoluprácu s hnutím Slovensko pod vedením Igora Matoviča. Dôvodom je chýbajúci kritický prístup a ochota férovo diskutovať aj o nepríjemných témach. Tými sú najmä nedotiahnutá kampaň, netransparentné skladanie kandidátky a nepriaznivý výsledok parlamentných volieb, politická izolácia hnutia a nepremyslené kroky vedenia, ako napríklad uponáhľaná zmena názvu hnutia," píše odchádzajúca skupina vo svojom liste.

Totálne zemetrasenie u Matoviča:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Ich cieľom bolo zasadiť sa o rozvoj a zlepšovanie života na Slovensku či dokonca očistu verejného života, tieto ideály sa im však v posledných mesiacoch rozsypali v prach. Vedenie hnutia o tom údajne nechcelo rozprávať. „Za posledný rok sa však do politiky bývalého OĽANO dostalo stále viac populizmu, konfliktnosti a politického obchodovania. Vedenie hnutia žiaľ nie je otvorené diskusii a kritické pripomienky ignoruje alebo bagatelizuje. Z autentického protikorupčného hnutia sa tak stalo prostredie, kde prevládajú individuálne záujmy, v ktorom o všetkom rozhoduje pár spriaznených ľudí a nefunguje vnútorná kontrola,“ dodali.

Totálne zemetrasenie u Matoviča:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Matovičova kandidatúra bola poslednou kvapkou

Ako odchádzajúca skupina členov vysvetľuje, s myšlienkou Matovičovej (ne)kandidatúry do prezidentského úradu stotožnení rozhodne neboli. Kroky hnutia sú podľa nich nelogické a mätúce.

„Kandidatúra predsedu hnutia Igora Matoviča v prezidentských voľbách, hoci podľa vlastných slov nechce byť prezidentom a kandiduje len formálne, je len poslednou kvapkou v nelogických a mätúcich krokoch vedenia hnutia Slovensko. Tento prístup pokladáme za nepochopenie dôležitosti situácie. Pre nás ľudia s iným názorom nie sú nepriateľmi, spoluprácu a slušnú diskusiu považujeme za veľmi dôležitú. Nesúhlasíme so zneužívaním iných na dosiahnutie osobných cieľov a pokladaním členov len za čísla, ktoré možno ľahko vymeniť," tvrdia.

Podľa odchádzajúcich členov tak v hnutí SLOVENSKO už viac nie je priestor pre ľudí s výsledkami a kritickým myslením, aj to je jeden z dôvodov, prečo sa svoju púť v hnutí rozhodli raz a navždy ukončiť. V hnutí tak definitívne končia mená ako Ján Marosz, bývalá jednotka kandidátky Mária Šofranko, Veronika Gmiterko, Vojtech Tóth, Peter Kemský a Peter Liba.

Viac o téme: Igor MatovičŠofrankoHnutie SLOVENSKOOdchod členov hnutiaRozkol v strane
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu