Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Slovensko má nový infringement v súvislosti s manažmentom povodňových rizík

Tomáš Taraba
Tomáš Taraba (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Slovensko má ďalšie podanie na Súdny dvor Európskej únie (EÚ) a nový infringement (porušenie) za neplnenie si svojich národných záväzkov pri ochrane životného prostredia z obdobia predchádzajúcich vlád. Aktuálne si podľa Európskej komisie (EK) neplní svoje povinnosti pri hodnotení a manažmente povodňových rizík. Informoval o tom odbor komunikácie Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR.

Konanie otvorila Komisia vo februári 2023. "Doterajšie úsilie eurokomisia vyhodnotila ako nedostatočné a rozhodla sa prípad postúpiť na Súdny dvor Európskej únie. Rovnako tak EK začala nové formálne konanie (tzv. infringement) z dôvodu nedostatočného zabezpečenia všeobecného prístupu k spravodlivosti v záležitostiach životného prostredia," priblížil odbor komunikácie.

archívne video

Rozpočet pre rok 2023 je pripravený realisticky, rozpočet pre rok 2025 má riziká (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Ide podľa šéfa envirorezortu Tomáša Tarabu (nominant SNS) o zlyhanie predchádzajúcich vlád, pretože neprijali včas opatrenia na zabezpečenie povinností SR vyplývajúcich z práva Únie. "Sme v neustálom kontakte s inštitúciami EÚ a budeme hľadať riešenia, ktoré pomôžu skutočnej ochrane životného prostredia," podotkol Taraba.

Ak by Komisia žalobu podala, tak nebude podľa rezortu obsahovať žiadne návrhy finančných sankcií. Európsky súdny dvor bude totiž posudzovať len splnenie povinnosti k lehote stanovenej v odôvodnenom stanovisku. "SR teda v tejto veci nenesie riziko žiadnych hospodárskych škôd vyplývajúcich zo sankcií. Čo však nemožno tvrdiť o reputácii našej krajiny a neschopnosti predchádzajúcich vlád riešiť skutočné problémy životného prostredia," skonštatoval Taraba. V prípade doručeného infringementu má Slovensko dva mesiace na to, aby zaslalo Komisii odpoveď. Ak bude EK považovať danú odpoveď za neuspokojivú, môže podľa MŽP pristúpiť k vydaniu odôvodneného stanoviska.

Viac o téme: PovinnostiMinisterstvo životného prostrediaPovodňové rizikáInfringement
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu