Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Pellegrini ocenil prácu ministrov za Hlas-SD po 100 dňoch vlády

Peter Pellegrini Zobraziť galériu (10)
Peter Pellegrini (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Predseda parlamentu a Hlasu-SD Peter Pellegrini je po 100 dňoch vlády spokojný s prácou ministrov za stranu Hlas-SD.

VIDEO

100 dní vlády strany Hlas- SD (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

"Idú presne v línii našich predvolebných sľubov a toho, čo sa strane Hlas podarilo presadiť do programového vyhlásenia vlády," vyhlásil. Verí, že si takéto nasadenie, energiu a odhodlanie udržia celé volebné obdobie. Pellegrini skonštatoval, že od prvých dní sa im darilo a naplnili toho veľmi veľa. Ako pripomenul, množstvo zákonov vrátane rozpočtu sa podarilo schváliť ešte na minuloročnej schôdzi a na budúci týždeň, po prerokovaní novely Trestného zákona, sa budú venovať ďalším. Zároveň upozornil, že ministri pracujú, aj keď parlament rokuje dlho o jednej veci. Kritizoval zlý stav viacerých rezortov po predchodcoch. 

Peter Pellegrini
Zobraziť galériu (10)
Peter Pellegrini  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

13. dôchodok schválený vládou

Minister práce Erik Tomáš vyzdvihol, že parlament má už na stole 13. dôchodok schválený vládou. Vyzdvihol tiež pomoc so splácaním hypoték, predĺženie odvodových úľav pre potravinárov či poskytnutú humanitárnu pomoc pre obce postihnuté zemetrasením. V ďalšom období sa chce zaoberať príspevkom na bývanie, nastavením životného minima aj reformou sociálnych služieb.

Tomáš Drucker
Zobraziť galériu (10)
Tomáš Drucker  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

"Ja som prvých 100 dní resuscitoval," komentoval minister investícií Richard Raši. Podarilo sa mu podľa jeho slov dosiahnuť rekordné čerpanie eurofondov, organizovať výjazdové rokovania vlády i zachrániť portál Slovensko.sk. Avizuje zjednodušenie eurofondov i verejného obstarávania a presun peňazí do regiónov. Zaoberá sa aj zabezpečením superpočítača pre vedcov či zavedením vysokorýchlostného internetu aj v najmenších regiónoch. 

Richard Raši
Zobraziť galériu (10)
Richard Raši  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok skonštatoval koniec obdobia politickej pomsty

Podčiarkol tiež prijaté opatrenia proti nelegálnej migrácii, riešenie problému s čistopismi dokladov aj prijatie rámca pre zmeny v krízovom riadení. Budúci týždeň chce informovať aj o nálezoch v rezorte vrátane vecí s trestnoprávnou koncovkou.

Matúš Šutaj Eštok
Zobraziť galériu (10)
Matúš Šutaj Eštok  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Ministerka hospodárstva Denisa Saková pripomenula zastropovanie cien energií, plynu a tepla aj vybavenie výnimky na ruskú ropu. Deklarovala snahu vytvoriť efektívne podnikateľské prostredie. Poukázala na dlhé povoľovacie konania, pričom na ich skrátení chce pracovať s envirorezortom aj ministerstvom vnútra. Výzvou je podľa nej zabezpečiť dostatok kvalifikovanej pracovnej sily. Venovať sa chce aj stabilným dodávkam energií za stabilné ceny či efektívnemu odpadovému hospodárstvu.

Denisa Saková
Zobraziť galériu (10)
Denisa Saková  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Zuzana Dolinková vyzdvihla najvyšší rozpočet pre zdravotníctvo

Šéfka rezortu zdravotníctva Zuzana Dolinková vyzdvihla historicky najvyšší rozpočet pre zdravotníctvo, "upratanie" reformy siete nemocníc či rozdelenie financií pre viacero zdravotníckych zariadení. Deklarovala, že urobí všetko pre to, aby vznikla aspoň hrubá stavba novej nemocnice v Martine.

Zuzana Dolinková
Zobraziť galériu (10)
Zuzana Dolinková  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Vicepremiér Peter Kmec konštatoval veľké omeškanie všetkých investičných projektov naplánovaných z plánu obnovy. Viacero z nich bude podľa neho treba zreálniť a nastaviť krízový manažment. Avizuje semafor investičných projektov nad 20 miliónov eur, prípravu žiadosti o piatu platbu aj pokračovanie pomoci Ukrajine s ohľadom na národné záujmy s cieľom pozdvihnúť východné Slovensko. 

Peter Kmec
Zobraziť galériu (10)
Peter Kmec  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Minister školstva Tomáš Drucker spomenul zvýšenie financií pre školstvo. Počas prvých 100 dní bolo podľa neho potrebné aj zachraňovať, napríklad centrá prevencie. Pripomenul aj presadenie výkonnostných zmlúv či zapojenie ďalších škôl do kurikulárnej reformy. 

Tomáš Drucker
Zobraziť galériu (10)
Tomáš Drucker  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Viac financií pre vzdelávanie

Počas prvých 100 dní novej vlády SR rezort školstva pod vedením Tomáša Druckera (Hlas-SD) podstatne zvýšil rozpočet na vzdelávanie, výskum a vývoj a podporné opatrenia pre žiakov v školách. Poukázalo na to Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR. Vyzdvihlo aj zvýšený záujem základných škôl o podporu štátu v zmene vzdelávania či výkonnostné zmluvy s vysokými školami. 

"Žiakom, študentom, učiteľom a vedcom som sľúbil pokoj, pomoc a podporu. Mojou úlohou manažéra nie je vymýšľať každý mesiac bombastické nápady, ale konečne priniesť riešenia a výsledky, o ktorých sa na Slovensku roky iba rozprávalo," zdôraznil Drucker.

Rezort poznamenal, že vďaka zvýšenému rozpočtu spolu s prostriedkami z rozpočtu EÚ, plánu obnovy a spolufinancovania eurofondov bude mať kapitola MŠVVaŠ tento rok k dispozícii vyše 4,2 miliardy eur. Rovnako, že vďaka vyššiemu záujmu bude od budúceho školského roka učiť ďalších minimálne 422 základných škôl. 

Ministerstvo takisto podotklo, že vzdelávanie po novom musí podporiť dôraz na bezpečnosť a pohodu žiakov, študentov aj zamestnancov v školách. "Už koncom minulého roka ministerstvo zvýšilo podporu liniek pomoci, komplexný projekt podpory duševného zdravia minister Drucker predstaví verejnosti v blízkej budúcnosti," ozrejmilo. Zo svojich krokov rezort okrem iného vyzdvihol zvýšenie počtu medikov na lekárskych fakultách či zabezpečenie prístupu k svetovým vedeckým databázam pre slovenských vedcov na ďalšie roky. 

Ministerka zdravotníctva radí medzi dôležité kroky zvýšenie rozpočtu pre sektor

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) považuje za najdôležitejšie v činnosti ministerstva počas prvých 100 dní vlády zvýšenie rozpočtu pre sektor, kroky v optimalizácii siete nemocníc či finančnú podporu slovenských nemocníc. Informoval komunikačný odbor Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR.

Rezort podotkol, že napriek nepriaznivému stavu verejných financií sa na tento rok podarilo zabezpečiť o 955 miliónov eur viac oproti rozpočtu roku 2023 a celkovo tak do zdravotníctva poputuje 7,97 miliardy eur. Poukázal aj na vyčlenenie 604.000 eur na modernizáciu Detskej fakultnej nemocnice v Banskej Bystrici či presun približne 16,5 milióna eur na investície do 12 slovenských nemocníc.

Zuzana Dolinková
Zobraziť galériu (10)
Zuzana Dolinková  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Ministerstvo tiež vyzdvihlo svoje kroky v optimalizácii siete nemocníc. "Zaradili sme všetky nemocnice do siete v zmysle zákona a z dôvodu nečinnosti predchádzajúcej vlády sme museli odsunúť platnosť čakacích lehôt na výkony. Zároveň sme naštartovali procesy v súvislosti s implementáciou čakacích lehôt," priblížilo. Dodalo, že tiež zastavilo rušenie pôrodníc, kým nebude dobudovaná minimálna sieť záchrannej zdravotnej služby a vyriešené prevozy pacientov.

Ministerka tiež považuje za významné zvýšenie počtu študentov na slovenských lekárskych fakultách či pomoc Ukrajine v podobe darovania 24 kusov sanitiek. Podotkla, že rezort tiež v súvislosti výstavbou novej nemocnice v Martine navrhol tzv. akčné kroky na urýchlenie realizácie projektu, ktorý aktuálne mešká. 

Viac o téme: Peter PellegriniHlasu-SD
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu