Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

K slovenskému pôvodu v USA sa hlási takmer 600-tisíc obyvateľov: Sú usadení skoro vo všetkých štátoch

Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová (uprostred) počas podujatia Slovak meet Slovaks - stretnutie prezidentky s podnikateľskou delegáciou a komunitou Slovak PRO v San Franciscu
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová (uprostred) počas podujatia Slovak meet Slovaks - stretnutie prezidentky s podnikateľskou delegáciou a komunitou Slovak PRO v San Franciscu (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

BRATISLAVA/SAN FRANCISCO - K slovenskému pôvodu sa v USA hlási celkovo 594 844 obyvateľov. Žije tam 187 573 obyvateľov iba slovenského pôvodu a 407 271 slovenského a iného pôvodu. Sú usadení takmer vo všetkých štátoch USA. Uviedla to Kristína Kottrová z Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí (ÚSŽZ) v súvislosti s pracovnou cestou prezidentky Zuzany Čaputovej v USA s tým, že ide o výsledky sčítania z roku 2020.

"Prevažná väčšina osôb, ktoré v súčasnosti deklarujú svoj slovenský pôvod, sa k nemu hlási na základe pôvodnej etnickej príslušnosti predkov, slovenských prisťahovalcov z konca 19. a začiatku 20. storočia," priblížila Kottrová. V posledných rokoch sa podľa nej zvyšuje počet Slovákov v štátoch Florida a Kalifornia. Najväčšia koncentrácia Slovákov je v Pittsburghu, Clevelande, Newarku, New Yorku, Buffale a Chicagu.

video

Situáciu na Slovensku sledujú ľudia v USA aj Kanade, hovorí Zuzana Čaputová (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

"V USA funguje obrovské množstvo tradičných slovenských komunít a organizácií, máme však aktívne aj nové združenia tvorené novou diaspórou - slovenskými profesionálmi pôsobiacimi v USA, napríklad Nadácia +421, Slovak Pro, Slovak Global," poukázala Kottrová. Doplnila, že americkí Slováci majú svoje farnosti, 16 slovenských škôl, folklórne súbory, noviny a časopisy, rozhlasové a televízne vysielanie. Aktívni sú podľa Kottrovej aj členovia slovakistického študijného programu na University of Pittsburgh. Mnohé z týchto spolkov podporuje aj SR prostredníctvom dotácií ÚSŽZ, tvrdí.

"Kľúčovou celonárodnou reprezentatívnou organizáciou je Slovenská liga v Amerike (SlvA) založená v roku 1907. Združuje päť fraternalistických organizácií so súhrnným počtom do 300-tisíc členov a mnohé nezávislé občianske a kultúrne spolky, napríklad Slovenskú záhradu na Floride, viaceré spoločnosti a spolky kultúrneho dedičstva a spoločenské kluby," uviedla Kottrová.

Cieľom založenia ligy bolo vytvorenie strešnej organizácie, ktorá by reprezentovala amerických Slovákov

Vysvetlila, že cieľom založenia ligy bolo vytvorenie strešnej organizácie, ktorá by reprezentovala amerických Slovákov. SlvA má svojich približne 20 miestnych zborov v rôznych štátoch Ameriky. Má aj individuálnych členov.

"Mimoriadne aktívnymi sú Slovensko-americké kultúrne stredisko v New Yorku, nezisková organizácia Veselica Slovak Cultural Organization (Veselica), ktorá pôsobí vo forme folklórneho súboru Veselica a ľudová hudba Veselica od roku 1999 či česko-slovenský Slavic American Sokol, nezisková organizácia, ktorá poskytuje vzdelávanie v českom a slovenskom jazyku, folklóre, kultúre a atletike," priblížila Kottrová.

Viac o téme: ObyvateliaZahraničiePôvodUSASlováci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu