Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

O post prezidenta SR chce celkovo zabojovať 11 kandidátov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Martin Baumann, Jaroslav Novák)

BRATISLAVA - Celkovo 11 kandidátov chce zabojovať o post prezidenta SR v nadchádzajúcich voľbách. V abecednom poradí kandidujú Andrej Danko, Patrik Dubovský, Krisztián Forró, Štefan Harabin, Ivan Korčok, Marian Kotleba, Ján Kubiš, Igor Matovič, Milan Náhlik, Peter Pellegrini a Róbert Švec. O polnoci uplynul termín, dokedy sa mohli prihlášky doručiť do parlamentnej podateľne. TASR informácie poskytli z Kancelárie Národnej rady SR.

Igor Matovič oznámil kandidatúru za prezidenta SR (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

 Matovič, Dubovský a Pellegrini podali kandidatúru na základe doručenia návrhu aspoň 15 poslancov parlamentu. Danko, Korčok, Kubiš, Forró, Kotleba, Náhlik, Švec a Harabin predložili svoj návrh doručením petície s podpismi od aspoň 15.000 občanov SR, ktorí majú právo voliť do NR SR. Predseda parlamentu doposiaľ prijal návrhy na voľbu kandidáta na funkciu prezidenta SR od Danka, Korčoka, Forróa, Náhlika, Pellegriniho a Harabina. "Právoplatnosť doručených návrhov kandidátov Kubiša, Kotlebu, Šveca, Matoviča a Dubovského preskúma komisia zriadená z rozhodnutia vedúceho Kancelárie NR SR do 14 dní od doručenia návrhu na túto funkciu," informovali z Kancelárie NR SR.

Pri návrhoch, ktoré boli podané v posledný deň (30. januára), lehota na preskúmanie uplynie 13. februára. Návrhy zvyšných kandidátov predseda parlamentu prijme po ich preskúmaní komisiou. Kandidovať za hlavu štátu môže podľa zákona každý občan SR s trvalým pobytom na Slovensku, ktorý má v deň voľby aspoň 40 rokov. Kandidáta na prezidenta navrhuje najmenej 15 poslancov NR SR alebo občania na základe petície s 15.000 podpismi.Prvé kolo volieb prezidenta bude v sobotu 23. marca. Prípadné druhé kolo bude 6. apríla. Funkčné obdobie prezidentky Zuzany Čaputovej sa končí 15. júna 2024. Znovu kandidovať nebude. Volebná kampaň pred prezidentskými voľbami sa už začala, skončí sa 48-hodinovým volebným moratóriom.

Viac o téme: VoľbyPrezidentské voľbyKandidatúra
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu