Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

SLEDUJEME ONLINE Slovensko zasiahla mohutná víchrica až orkán: Silný vietor strhol časť bytovky

Silný vietor spôsobil viaceré škody Zobraziť galériu (5)
Silný vietor spôsobil viaceré škody (Zdroj: FB/Mestská polícia Bratislava)

BRATISLAVA - Silný vietor už trápi viaceré územia na Slovensku. V Trnave na sídlisku dokonca strhol časť bytovky. Zasahovať musela aj mestská polícia v Bratislave, kde silný vietor vytrhol stromy či škridle.

Aktualizované 15:30 Polícia prijala celkovo 27 volaní, ktoré sa týkali udalostí spôsobených silným nárazovým vetrom. Ľudia nahlasovali napríklad:

  • 17 konkrétnych udalostí týkajúcich sa obmedzení v cestnej premávke, ako napr. prevrátené nákladné motorové vozidlá na diaľniciach, strhnutý billboard ktorý následne spôsobil obmedzenia na cestnej komunikácii v blízkosti Zlatých pieskov v Bratislave a pod.)
  • v jednom prípade došlo vplyvom silného nárazového vetra k prevráteniu dopravného značenia na Medenej ulici a jeho pádu na zaparkované motorové vozidlo, v dôsledku čoho došlo k jeho poškodeniu
  • na Jasovskej ulici došlo k pádu časti stromu na zaparkované motorové vozidlo, ktoré v tejto súvislosti zostalo poškodené
  • poškodenú sklenenú výplň na zastávke MHD v Ružinove
  • poškodenie zaparkovaného vozidla v dôsledku nezabezpečených smetných nádob
  • pád väčšieho kusu plechu zo strechy obytného domu, ako aj pád stavebného materiálu zo stavby v mestskej časti Petržalka

Aktualizované 15:05 Silný vietor zlomil strom aj na Astrovej ulici v bratislavskej mestskej časti Ružinov.

SLEDUJEME ONLINE Slovensko zasiahla
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

Aktualizované 14:31 Počasie vyčíňalo aj v Bratislave. Mestská polícia musela zasahovať na niekoľkých miestach, kde silný vietor vytrhal stromy. "Riešili sme situácie napríklad pri padnutom strome na Einsteinovej a Velehradskej ulici, Dolnozemskej ceste alebo na Žabotovej ulici, kde vietor sfúkol škridle," poznamenala mestská polícia.

Aktualizované 14:21 Vietor najviac vyčíňa na juhozápade a v okolí Popradu a Telgártu. Na týchto miestach dosahuje rýchlosť 60-95 km/h. Priemerná rýchlosť je vysoká aj na staniciach Slovenský Grob, Nitra a Telgárt. "Na horách je vietor ešte silnejší, miestami stále dosahuje silu víchrice. Silný vietor môže spôsobovať aj škody, predovšetkým na vegetácii - ako polámané konáre alebo aj popadané stromy. Aj v najbližších hodinách preto buďte najmä v spomínaných oblastiach opatrní, vietor bude slabnúť až v priebehu noci," poznamenal Slovenský hydrometeorologický ústav na sociálnej sieti.

Aktualizované 14:16 Na silný vietor upozorňuje aj Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky, ktoré vydalo niekoľko odporúčaní ako sa správať počas nepriaznivého počasia.

Aktualizované 13:27 Silný vietor už zasiahol celé Slovensko. Na trnavskom sídlisku Na Hlinách dokonca vietor odtrhol časť zateplenia bytovky. Na mieste zasahujú hasiči.

V polohách nad 1800 metrov v okresoch Liptovský Mikuláš, Poprad a Brezno sa vo štvrtok doobeda očakáva mimoriadne silný vietor, ktorý dosiahne rýchlosť víchrice až orkánu. Dopoludnia platí výstraha tretieho stupňa, neskôr sa zmení na výstrahu druhého stupňa. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na svojom webe. 

Vietor na horách možno očakávať aj v ďalších okresoch na severe Slovenska, druhostupňová výstraha tam platí až do piatkového (26. 1.) rána. Na hrebeňoch hôr môže vietor miestami dosiahnuť rýchlosť v nárazoch 135 až 160 kilometrov za hodinu, respektíve priemernú rýchlosť 90 až 105 kilometrov za hodinu.

SLEDUJEME ONLINE Slovensko zasiahla
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SHMÚ)

Výstraha pred vetrom druhého stupňa platí počas dňa pre väčšinu okresov Nitrianskeho, Trnavského a Bratislavského kraja, ale aj okresy Brezno, Kežmarok a Poprad. Pre zvyšné okresy západného Slovenska platí prvostupňová výstraha. Na severe Slovenska, najmä v Žilinskom a Prešovskom kraji, sa môžu tvoriť snehové jazyky, výnimočne aj záveje. V okresoch Námestovo, Dolný Kubín, Tvrdošín, Čadca a Žilina môže v polohách nad 600 metrov nasnežiť desať až 15 centimetrov nového snehu.

Na východe Slovenska platia štvrtok ráno výstrahy pred poľadovicou a hmlou. Výstraha pred povodňami druhého stupňa platí pre Michalovce. Povodne hrozia aj v Trebišove, vydali preň výstrahu prvého stupňa.

Vietor potrápi aj Bratislavu. Odborníci preto varujú aby sa ľudia vyhli návštevám lesov. "Na dnes, 25.1., vydalo SHMÚ 2. stupeň výstrahy pred vetrom, až do 16:00. Výstraha platí pre okres Bratislava, Senec a Pezinok. Neodporúčame preto dnes návštevu lesoparku," poznamenali mestské lesy Bratislava na sociálnej sieti.

V pohoriach vyhlásili zvýšené lavínové nebezpečenstvo

Vo všetkých slovenských pohoriach platí vo štvrtok nad hranicou lesa zvýšené lavínové nebezpečenstvo, tretí stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Informoval o tom Martin Buliak zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (HZS). Hlavnými lavínovými problémami sú nový sneh na všetkých expozíciách, prevažne v stredných polohách a vetrom previaty sneh nad hranicou lesa. "Mimoriadne nebezpečné budú najmä záveterné juhovýchodné, východné, severovýchodné a juhozápadné orientácie. Uvoľnenie lavíny bude možné už pri malom dodatočnom zaťažení, a to aj diaľkovo. Počas dňa sa, navyše, môžu vyskytnúť samovoľné lavíny stredných rozmerov," upozornil.

archívne video

Lavína pod Jakubinou strhla dvojicu Slovákov (Zdroj: Facebook/Air - Transport Europe, letecká záchranná služba)

Vietor dosiahne v najvyšších polohách silu až 144 kilometrov za hodinu a hranica sneženia sa zníži na 700 metrov nad morom. "Silný vietor sfúkne snehové zrážky do pásma lesa. Nad pásmom lesa ich však bude postupne ukladať do snehových dosiek a vankúšov, ktoré budú ležať na starej stvrdnutej snehovej pokrývke. Väzba medzi týmito vrstvami bude slabá a napätie vplyvom ubitia vetrom vysoké. Krehkosť takýchto dosiek a možné diaľkové šírenie odtrhu aj na veľkú vzdialenosť tak spôsobí nad pásmom lesa mimoriadne zradnú situáciu," zdôraznil.

Na cestách sa môže vyskytnúť sneh, hmla alebo poľadovica

Na horskom priechode Vrchslatina sa môže vo štvrtok ráno miestami vyskytnúť zľadovatený sneh s hrúbkou dva centimetre. Slovenská správa ciest (SSC) o tom informovala na svojom webe zjazdnost.sk. "Pre hmlu je znížená dohľadnosť do 50 metrov v lokalite Haniska a Milhosť, do 100 metrov v lokalite Trebišov, Sečovce, Záborské, Kráľovský Chlmec, Dargov a Ďurďošík - diaľnica," upozornili tiež cestári. Na poľadovicu si treba dávať pozor na cestách I/51 Husárska - Hontianske Nemce - Teplička, I/66 Dudince - Hontianske Nemce - Babiná sever (II/527), II/526 Devičie - Senohrad, II/527 Dačov Lom-Babiná sever a na cestách III. triedy v obvode Krupina.

Na ceste II/584 Srdiečko - Bystrá sú podľa SSC nutné snehové reťaze pre všetky vozidlá. SSC tiež pripomína, že od stredy (24. 1.) je horský priechod Príslop uzavretý pre nákladnú dopravu nad 12 metrov celkovej dĺžky. Cesty II/571 Muráň - Červená Skala a II/531 v okrese Brezno sú uzatvorené pre vozidlá nad desať metrov celkovej dĺžky.

Všetky sledované diaľničné úseky a rýchlostné cesty na území Slovenska sú zjazdné, povrch vozoviek je vlhký až mokrý. Výnimkou je úsek R4 obchvat mesta Svidník, kde sa na vozovke nachádza miestami kašovitý sneh. Cesty prvej, druhej a tretej triedy sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne mokrý, v hornatejších oblastiach stredného a východného Slovenska prevažne pokrytý vrstvou čerstvého, kašovitého alebo utlačeného snehu.

Na frekventovanom ťahu sa prevrátil kamión

Počasie už spôsobuje komplikácie aj v doprave. Doprava v hlavnom meste je aktuálne ochromená. Dôvodom je prevrátené nákladné auto na jednom z najfrekventovanejších bratislavských mostov. Prejazd cez Prístavný most je obmedzený a v okolí sa už tvoria rozsiahle kolóny. Viac sa dočítate v našom článku.

Viac o téme: PočasieSneženiePredpoveďSnehové jazykyVýstrahySHMÚ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu