Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Prípad pedofila Nováka zatiaľ nepreveria

Ministri Robert Kaliňák a Štefan Harabin
Ministri Robert Kaliňák a Štefan Harabin

BRATISLAVA - Generálna prokuratúra zatiaľ nezaevidovala žiadne podanie od ministerstva spravodlivosti Štefana Harabina na preverenie, kto v prípade slovenského pedofila Antonína Nováka pochybil.

Prípadu sa preto zatiaľ nevenovala, povedala dnes pre agentúra SITA hovorkyňa generálneho prokurátora Jana Tökölyová. Konať začne až po doručení podania.

Ministerstvo spravodlivosti podľa jeho hovorcu Michala Jurčiho "dá prokuratúre podnet na preverenie". Kedy sa tak stane, nekonkretizoval. V prípade slovenského pedofila, ktorý znásilnil a zavraždil 9-ročného Jakuba z Havlíčkovho Brodu, urobila podľa ministra spravodlivosti Štefana Harabina chybu česká polícia.

"Podľa mňa tam došlo k výraznému zlyhaniu na strane českej polície. Keď nemali údaje, že je pedofil, tak ja sa pýtam - prečo nemali. Čo je to za polícia, keď nemá tieto údaje," povedal Harabin v stredu po rokovaní vlády. K tragédii mohli prispieť aj slovenskí psychiatri.

"Treba sa zamyslieť aj nad úrovňou psychiatrických expertov," vyhlásil minister s tým, že psychiatri dali po dvoch mesiacoch už štvrtého pobytu Antonína Nováka v ústavnej liečbe návrh na jeho preradenie do ambulantnej liečby. Keď sa nehlásil, požiadali súd opäť o ústavnú liečbu. "Tu je veľké memento," dodal Harabin. Celý prípad by mal podľa neho preveriť generálny prokurátor.

Minister vnútra Robert Kaliňák českú políciu obhajoval slovami, že nemala odkiaľ vedieť, že Antonín Novák hľadaný schengenským systémom za ekonomické trestné činy bol v minulosti odsúdený za pedofíliu. Do schengenského systému hľadaných osôb dáva polícia len operatívne údaje. "Nie sme správcami registra trestov, aby sme mohli podávať informácie, kto je, čo, a akú má históriu," povedal.

Kaliňák zároveň odmietol aj podozrenia, že slovenská polícia nekonala dosť dôrazne keď opakovane kontrolovala Antonína Nováka v mieste bydliska. Podľa Kaliňáka mali policajti len zistiť, či je v mieste trvalého bydliska.

"Dožiadaní o správach o trvalom pobyte máme stovky, tisícky. A keď nemáme k nim adekvátne uvedený dôvod a čo následne máme konať, tak my, samozrejme, nemôžeme konať," uviedol. Harabin s tým nesúhlasí. Polícia podľa neho vedela, že hľadá devianta, pretože zo spisovej značky je jasné, že má ísť na súdne pojednávanie o zmene ochrannej liečby. "Len treba čítať doklady," dodal Harabin.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu