Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Sadzba príspevkov do druhého piliera je v roku 2024 vo výške 4 percent

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstockphotos.com)

BRATISLAVA - Zamestnávatelia od 1. januára odvádzajú za zamestnanca poistné do druhého dôchodkového piliera vo výške 4 % hrubej mzdy. Ide o konsolidačné opatrenie, prostredníctvom ktorého sa sadzba príspevkov na starobné dôchodkové sporenie znížila z 5,5 % na 4 %. V stredu na to upozornil hovorca Sociálnej poisťovne (SP) Martin Kontúr.

"Primerane tomu sa upravuje aj znižovanie sumy starobného dôchodku z prvého piliera. Sporiteľom, ktorým sa pre nižšiu sadzbu príspevkov postúpia do ich dôchodkovej správcovskej spoločnosti príspevky v nižšej sume, sa bude aj starobný dôchodok z prvého piliera, na ktorý im v budúcnosti vznikne nárok, znižovať o menšiu pomernú časť, takže bude priznaný vo vyššej sume," priblížil Kontúr.

archívne video

Minister práce Erik Tomáš k 13. dôchodkom (Zdroj: Facebook/ Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky)

K 30. novembru minulého roka odvádzalo príspevky do druhého piliera takmer 1,8 milióna sporiteľov. Analytik 365.bank Tomáš Boháček ešte pred schválením tohto vládneho konsolidačného opatrenia varoval, že negatívne ovplyvní výšku dôchodkov sporiteľov v budúcnosti. Najväčší rozdiel má pritom byť viditeľný pri ľuďoch s nižšími príjmami počas produktívneho veku, čo zhorší životný štandard obyvateľov.

"Štát bude musieť kompenzovať túto stratu príjmov zvýšením príspevkovej sadzby do prvého, priebežného dôchodkového piliera, čo zvýši budúce vládne výdavky, ale napríklad aj zhorší deficit. Vláda nesiahne síce na existujúce úspory v druhom pilieri, ale reguláciou spôsobí, že doň bude pritekať menej peňazí," povedal Boháček.

Zákon lex konsolidácia

Zákon lex konsolidácia, ktorý upravuje sadzbu príspevkov na starobné dôchodkové sporenie podpísala po schválení v Národnej rade SR prezidentka Zuzana Čaputová. Jeho účinnosť je od 1. januára 2024.

Viac o téme: MzdaPríspevokDruhý pilierSadzba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu