Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Striedanie vlád a politická neistota ovplyvnili zahraničnú politiku Slovenska

Miriam Lexmann
Miriam Lexmann (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Politická neistota, predčasné parlamentné voľby a tri zmeny vlád ovplyvnili ciele a efektivitu slovenskej zahraničnej politiky, ako aj jej postavenie vo Vyšehradskej štvorke (V4), v Európe a vo svete. Uviedla to europoslankyňa za KDH Miriam Lexmann v rámci koncoročného hodnotenia.

"Hoci Slovensko zostalo spoľahlivým medzinárodným partnerom, KDH bude pozorne sledovať zahraničnú politiku novej koalície, najmä jej 'politiku na 4 svetových póloch'," doplnila. Podotkla, že Slovensko, žiaľ, ani v roku 2023 neprevzalo na úrovni Európskej únie (EÚ) aktívne vedenie v žiadnej téme. "Tam, kde bolo úspešné pri obhajobe vlastných záujmov, zvyčajne nasledovalo iných podobne zmýšľajúcich partnerov, ako napríklad Českú republiku pri prepracovaní škodlivého návrhu Európskej komisie o emisiách pre autá," vysvetlila Lexmann. 

archívne video

Miriam Lexmann: Prečo štát doteraz nezačal systematicky monitorovať odborný potenciál utečencov? (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

Víta nadštandardné vzťahy s Českou republikou, ako aj silné vzťahy s Poľskom. Hnutie zároveň odmieta provokácie a zasahovanie do slovenských suverénnych záležitostí zo strany maďarského premiéra Viktora Orbána. "KDH si želá úzke vzťahy so všetkými svojimi susedmi, ale zastáva názor, že blízke vzťahy medzi susedmi sa musia riadiť vzájomným rešpektom k suverenite," poznamenalo.

KDH ďalej znepokojujú rastúce snahy Ruska, Číny a iných autoritárskych režimov ovplyvňovať slovenskú politiku a spoločnosť. Dodalo, že odmieta akékoľvek pokusy o cudzie zasahovanie do našej spoločnosti či demokracie. "Bude naďalej monitorovať akékoľvek kroky koaličnej vlády, ktorá už dnes oslabuje našu odolnosť voči týmto vonkajším hrozbám," dodalo.

V tomto roku bude podľa KDH v medzinárodnom kontexte dôležité vytrvať pri Ukrajine. Ako najväčšiu hrozbu pre Slovensko vníma totalitný režim čínskej komunistickej strany. "Slovensko aj preto musí byť v otázkach vlastnej bezpečnosti na všetkých úrovniach oveľa viac angažované," podotkla Lexmann. Krajina tiež podľa nej môže vzhľadom na svoju totalitnú minulosť urobiť oveľa viac pre ochranu ľudských práv a ochranu slobody a demokracie vo svete.

Viac o téme: Parlamentné voľbyZahraničná politikaPostavenieNeistotaMiriam LexmannStriedanie vlád
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu