Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Bývalá zamestnankyňa obce Markuška pozná svoj trest: Za spreneveru 58-tisíc eur dostala iba podmienku!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MARKUŠKA - Bývalá zamestnankyňa obce Markuška v okrese Rožňava dostala za spreneveru obecných financií podmienečný trest. Okresný súd (OS) Rožňava v prípade rozhodol ešte koncom novembra vydaním trestného rozkazu. Celková škoda, ktorú mala obecná referentka samospráve spôsobiť, bola vyčíslená na viac ako 58.000 eur. Uviedla to hovorkyňa Krajskej prokuratúry Košice Jarmila Janová s tým, že prokuratúra nateraz nedisponuje informáciou, či trestný rozkaz nadobudol právoplatnosť.

archívne video 

Kauza volebnej korupcie v obci Žehra: Prokurátor Feník sa vyjadril, že rozhodnutie súdu rešpektuje (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

V prípade sprenevery obecných financií v Markuške bolo policajné vyšetrovanie ukončené na jeseň. OS Rožňava vo veci rozhodol 30. novembra vydaním trestného rozkazu, ktorým obvinenú bývalú zamestnankyňu obce uznal za vinnú. "Obvinenej uložil trest odňatia slobody v trvaní 36 mesiacov s podmienečným odkladom na skúšobnú dobu v trvaní 36 mesiacov za súčasného uloženia povinností spočívajúcich v príkaze verejne sa ospravedlniť poškodenej obci Markuška a v príkaze zamestnať sa v skúšobnej dobe alebo sa preukázateľne uchádzať o zamestnanie," priblížila Janová.

Škoda vo výške viac ako 18-tisíc eur

Súd obvinenej uložil i trest zákazu činnosti vykonávať funkciu v orgánoch verejnej moci v oblasti účtovníctva, mzdárstva a nakladania s peňažnými prostriedkami na dobu 36 mesiacov. Exzamestnankyňa obce má tiež uhradiť doposiaľ neuhradenú škodu poškodenej samospráve vo výške viac ako 18.000 eur.

Trestné oznámenie na neznámeho páchateľa pre spreneveru obecných financií podal ešte v decembri 2022 v tom čase novozvolený starosta obce Markuška Rastislav Hodermarský. Ako uviedol pre TASR začiatkom roka 2023, po oboznámení sa s účtovnou evidenciou obce zistil, že vo výpisoch z bankových účtov samosprávy nesedia niektoré prevody z účtov obce na tretie subjekty. Určité peňažné sumy neboli podľa jeho slov ničím právne podložené a smerovali na účty tretích osôb.

Viac o téme: FinancieSpreneveraPodmienkaMarkuška
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu