Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Minister vnútra Šutaj Eštok navštívil príslušníkov Policajného zboru na Mierovej misii na Cypre

Matúš Šutaj Eštok
Matúš Šutaj Eštok (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) navštívil príslušníkov Policajného zboru (PZ) na Mierovej misii na Cypre. Okrem iných sa stretol aj s cyperskou ministerkou spravodlivosti a verejného poriadku Annou Koukkides Procopiou. Riešili zintenzívnenie spolupráce medzi políciami oboch krajín a tiež migráciu. Informoval tlačový odbor Ministerstva vnútra (MV) SR.

archívne video

Matúš Šutaj Eštok na Rade EÚ o otázkach migrácie, azylu a Schengene (Zdroj: TASR/Jaromír Novák)

Z tlačového odboru priblížili, že tamojšia ministerka spravodlivosti a verejného poriadku požiadala Šutaja Eštoka o zintenzívnenie spolupráce medzi políciami oboch krajín, najmä v oblasti dopravnej a poriadkovej polície. "Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok potvrdil pripravenosť poskytnúť Cyperskej republike expertízu a skúsenosti slovenskej polície v dopytovaných oblastiach. Ministri oboch krajín sa v krátkosti dotkli aj otázok migrácie," spresnili. Okrem toho sa minister vnútra stretol s prezidentom cyperskej polície Stylianom Papatheodorou a veľvyslancom SR v Cyperskej Republike Martinom Bezákom. Absolvoval aj ďalšie rokovania.

Aktuálne je ich na misii päť

Mierová misia OSN na Cypre UNFICYP je jedinou misiou OSN, do ktorej SR v súčasnosti vysiela aj príslušníkov PZ. Aktuálne je ich na misii päť. "V tomto období si oveľa viac uvedomujem úlohu ich poslania. Namiesto posedenia pri vianočnom stole s rodinami budú večery a noci v službe, pretože ľudia, ktorí na ostrove žijú, potrebujú ich pomoc a pocit bezpečia, ktorý aj vďaka našim policajtom dostávajú," dodal Šutaj Eštok. Cieľom misie je zabrániť obnoveniu bojov medzi cyperskými Grékmi a Turkami a prispieť k udržaniu práva a poriadku na ostrove.

Viac o téme: CyprusPolicajný zborMatúš Šutaj Eštok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu