Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Viaceré významné trestné veci špeciálnej prokuratúry budú po schválení novely premlčané, tvrdí Lipšic

Daniel Lipšic Zobraziť galériu (3)
Daniel Lipšic (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

STARÁ LESNÁ - Viaceré významné trestné veci v dozore prokurátorov Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) budú v prípade schválenia novely Trestného zákona premlčané. Upozornil na to špeciálny prokurátor Daniel Lipšic. Ako príklad uviedol kauzu Gorila či Mýtnik 3. Spolu s ďalšími prokurátormi ÚŠP namietal výrazné znižovanie trestných sadzieb a kratšie premlčacie doby. Chýba im poctivá odborná diskusia k návrhu.

archívne video

Fico obvinil Lipšica z toho, že koná na Matovičov príkaz a pýta sa, o čo im išlo po opätovnom obvinení Gašpara (Zdroj: Topky/Maarty)

"Moja rečnícka otázka je, či je v legitímnom záujme zákonom takto drasticky zasiahnuť do prebiehajúcich trestných konaní, ktoré budú musieť byť aj voči vplyvným oligarchom zastavené z dôvodu skracovania premlčacích dôb a znižovania trestných sadzieb," vyhlásil Lipšic. Ako komentoval, v princípe všetky korupčné trestné činy a všetky ekonomické trestné činy bez ohľadu na ich rozsah budú mať hornú hranicu trestnej sadzby maximálne desať rokov a v každom jednom prípade bude možné uloženie peňažného alebo podmienečného trestu odňatia slobody.

Úrad špeciálnej prokuratúry
Zobraziť galériu (3)
Úrad špeciálnej prokuratúry  (Zdroj: Facebook/Úrad špeciálnej prokuratúry GP SR)

V súvislosti s trestom prepadnutia majetku upozornil, že aj už vyhlásené konkurzné konania, kde ešte majetok nie je speňažený, sa sa budú musieť prerušiť a súd bude opäť rozhodovať, či sú splnené podmienky, pričom v mnohých prípadoch to vzhľadom na nález Ústavného súdu SR nebude možné. Napríklad v prípade odsúdeného Ladislava Bašternáka by sa tak majetok mohol v prípade odobrenia novely vrátiť pôvodným majiteľom. Špeciálny prokurátor si myslí, že materiál nepripravovali legislatívne útvary ministerstva spravodlivosti.

Poukázal na nezrovnalosti napríklad pri argumentoch týkajúcich sa judikatúry Európskeho súdu pre ľudské práva. Odmieta tiež vyjadrenia, že špeciálne prokuratúry sú len v niekoľkých krajinách, skôr na Balkáne. Špecializované zložky prokuratúry podľa neho existujú vo väčšine Európskej únie.

Viaceré významné trestné veci ÚŠP budú po schválení novely premlčané (Zdroj: TASR/Adriána Hudecová)

 Lipšic tiež zdôraznil, že neexistuje žiadny nález Ústavného súdu SR, ktorý by vo veci príslušnosti špeciálnej prokuratúry konštatoval, že bolo trestné stíhanie vedené nedôvodne. Dementoval zároveň vyjadrenie, že sa vplyvom zmien v zákonoch nezastaví ani jedno trestné stíhanie. Prokurátor Ondrej Repa volá po odbornej diskusii so zapojením všetkých dotknutých subjektov. "Dojem z toho zákona je taký, že viacero ustanovení je tam šitých na konkrétne kauzy," dodal prokurátor Matúš Harkabus. Prokurátor Vladimír Kuruc doplnil, že na krajské prokuratúry by sa malo presunúť vyše 1000 trestných vecí.

Nie je možné ubrániť sa dojmu, že viacero ustanovení bolo šitých na konkrétne kauzy, tvrdí prokurátor Matúš Harkabus (Zdroj: TASR/Adriána Hudecová)

Prokurátor Ladislav Masár upozornil, že nová legislatíva spôsobí, že prokurátori, ktorí sa roky špecializovali na korupčné trestné činy, svoju agendu stratia a dostanú ju tí, ktorí sa s ňou nikdy nestretli. Namieta tiež argument o preplnených väzniciach. Myslí si, že stav nespôsobujú páchatelia závažnej korupčnej trestnej činnosti alebo ekonomickej trestnej činnosti riešení v kompetencii ÚŠP. Za neobhájiteľné považuje Masár, aby sa korupcia verejných činiteľov postihovala nižšími trestami a platili aj kratšie premlčacie doby. Prokurátori sa tiež zhodli, že sa nebránia precizovaniu ustanovení týkajúcich sa spolupracujúcich obvinených, tzv. kajúcnikov. Namietajú však napríklad lehoty na vyhotovenie záznamov. Novela Trestného zákona, ktorá obsahuje aj návrh na zrušenie ÚŠP, je v súčasnosti v Národnej rade SR. Parlament by ju mal prerokovať v skrátenom legislatívnom konaní.

Opozícia žiada pre rušenie ÚŠP či zmenu ochrany oznamovateľov dôstojnú diskusiu

Opozičné strany odmietajú riešiť rušenie špeciálnej prokuratúry či zmeny v trestoch za korupciu a ochrane oznamovateľov v skrátenom legislatívnom konaní. Zmeny považujú za zásadné a komplexné s dramatickými dosahmi na živé kauzy a boj proti korupcii. Predsedu Národnej rady (NR) SR Petra Pellegriniho (Hlas-SD) žiadajú o dôstojnú diskusiu. Ten pre TASR reagoval, že priestor na vyslovenie svojho názoru vytvára všetkým poslancom rokovanie parlamentu. 

Koalícia chce podľa opozičných PS, KDH a SaS zmeny presadiť protiústavne, narýchlo a v tichosti. "Dôrazne vyzývame Pellegriniho, aby tento hanebný postup zastavil. Ako predseda NR SR má priamu zodpovednosť za to, aby dianie v parlamente rešpektovalo ústavu a bolo dôstojné," skonštatovali strany v stanovisku. V tejto súvislosti poukázali na to, že protestná vlna proti daným krokom rastie. 

Viaceré významné trestné veci
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Šéf parlamentu pre TASR reagoval, že rešpektuje právo opozície na kritické postoje aj právo občanov vyjadriť zákonnou formou názor na spoločenské dianie. V tejto súvislosti pripomenul, že koalícia dostala mandát priamo od občanov v demokratických voľbách. "Vládne strany v minulosti opakovane ostro kritizovali stav právneho štátu na Slovensku, pôsobenie niektorých inštitúcií trestného práva aj ich najvyšších predstaviteľov. Ministerstvo spravodlivosti predložilo návrhy zmien v trestnom práve po konzultáciách s odborníkmi," podotkol.

Rokovanie v NR SR podľa neho vytvára priestor všetkým poslancom na vyslovenie svojho názoru. "Zároveň je však nesporné, že napriek rôznym názorom bude niesť zodpovednosť za právny štát vládna koalícia a je jej právom a povinnosťou presadiť také zmeny, aké z pohľadu ochrany ľudských práv a približovania sa k právnym systémom vyspelých štátov považuje za potrebné," dodal.

Viac o téme: Daniel LipšicNovelaÚrad špeciálnej prokuratúry
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu