Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

MIMORIADNE Hrozba útokov, Bratislava zatvára školy: Anonym žiada výkupné v bitcoinoch! NAKA v akcii

(Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Vedenie a študenti Gymnázia Alberta Einsteina v bratislavskej Petržalke zažili ráno šok. Škola dostala anonymný e-mail s vyhrážkou umiestnenia výbušniny alebo streľby. Žiakov otáčali hneď pri školske bráne a riaditeľka udelila na dnes riaditeľské voľno. Hneď kontaktovali políciu, ktorá situáciu od rána preveruje. Anonym má na svedomí zrušenie krúžkov, udelenie voľna alebo dištančné vyučovanie aj na ďalších školách. Žiada obrovské výkupné.

aktualizované: NAKA vedie v súvislosti s výhražnými e-mailami vyšetrovanie pre obzvlášť závažný zločin teroristického útoku. Oznámil to prezident Policajného zboru Ľubomír Solák. Hrozba sa netýka len škôl v Bratislavskom, ale aj v Žilinskom a Prešovskom kraji. V teréne sú pyrotechnici aj psovodi. I keď vyhrážky boli namierené na stredné školy, policajti problém riešia zo širšieho aspektu a preverujú aj iné školy.

video: TB policajného prezídia k výhražným e-mailom

Polícia reaguje na výhražné maily na školách (Zdroj: Facebook/Polícia Slovenskej republiky)

Muži zákona v hlavnom meste majú plné ruky práce. Výhražný e-mail, ktorý bol doručený na najstaršie petržalské gymnázium, ihneď začali preverovať. Okrem gymnázia v Petržalke robia obhliadky aj na ďalších stredných školách a hrozbu vyhodnocujú aj prostredníctvom počítačových technológií. "V súvislosti s prijatým e-mailom na jednej zo stredných škôl v Bratislave policajti Krajského riaditeľstva PZ v Bratislave aktuálne vykonávajú procesné úkony," potvrdila polícia na sociálnej sieti. 

Hrozba by sa mala stať realitou v stredu

Podľa našich informácií by k streľbe či nastraženiu výbušnín malo prísť v stredu. Anonym žiada výkupné v kryptomene v hodnote 100 000 euro.

Situáciu ako vážnu zhodnotil aj bratislavský župan Juraj Droba, ktorý na krátkom brífingu informoval o odporúčaní pre riaditeľov stredných škôl, aby školy v stredu vyučovali dištančne. Výhražný e-mail  dostali na daný deň tri z nich, z toho dve v Bratislave a jedna v Senci, konkrétne Gymnázium Alberta Einsteina v bratislavskej Petržalke, Gymnázium Ivana Horvátha v bratislavskom Ružinove a Gymnázium Antona Bernoláka v Senci. "Akokoľvek môže táto hrozba vyzerať amatérsky, bezpečnosť detí a zamestnancov našich škôl je na prvom mieste. Hoci bol obsah amatérsky, nie sme v situácii, kde by sme si mohli dovoliť ho podceniť," skonštatoval Droba.
      

Školy rušia krúžky a ďalšie aktivity

Opatrenia prijímajú školy aj dnes. Väčšina z nich zrušila popoludňajšie krúžky a ďalšie aktivity. Dbajú na to, aby sa študenti ani vyučujúci v priestoroch škôl nezdržiavali dlhšie, ako je to nutné. Žiaci, ktorí bývajú na internátoch, môžu zostať v budovách internátov a školy im zabezpečia adekvátny dozor po celý čas. 

Na Gymnáziu Alberta Einsteina, kde dostali študenti nečakané riaditeľské voľno dnes, bude v stredu prebiehať dištančné vyučovanie. Dokonca museli preložiť Deň otvorených dverí, ktorý sa mal uskutočniť práve 6. decembra popoludní. Náhradný termín určili na január. 

Galéria: Stredné školy v Bratislave sú v pohotovosti, anonym sa vyhrážal výbušninami a streľbou

Viac o téme: Stredné školyVyhrážkyPolícia Gymnázium Alberta Einsteina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu