Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Varovanie meteorológov: Pozor na poľadovicu a záveje! Na týchto miestach majú napadnúť až desiatky centimetrov snehu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Imagaes)

BRATISLAVA - Na území Slovenska platia v sobotu výstrahy pred poľadovicou, snežením a snehovými jazykmi a závejmi. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informuje na svojom webe.

Aktualizované 19:30 Na celom Slovensku treba v noci a nedeľu ráno (3. 12.) počítať s poľadovicou. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal výstrahu prvého stupňa pre všetky okresy. Platí do nedele 8.00 h.

Varovanie meteorológov: Pozor na
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: shmu.sk)

"Výskyt poľadovice je v danej ročnej dobe a oblastiach bežný, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu," upozornili meteorológovia. Môže podľa nich predstavovať potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity, ako dopravu, pohyb osôb či infraštruktúru.

Aktualizované 16:50 Silná poľadovica pod Tatrami komplikuje dopravu počas celej soboty. Vodiči na sociálnych sieťach informovali o problémoch najmä na Ceste slobody vo Vysokých Tatrách. Neprejazdná bola však napríklad podľa obce Liptovská Teplička cesta do Vikartoviec v okrese Poprad. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) informoval, že cesty sú miestami takmer neprejazdné a pod váhou zmrznutého snehu a ľadu padajú už aj väčšie konáre. Problémy sú podľa hasičov už aj na Tatranskej elektrickej železnici (TEŽ).

"Najmä v tatranskej oblasti v dolinách a kotlinách stále padá mrznúci dážď pri nízkej teplote -5 až -2 °C, prechodne je aj výdatnejší. Miestami už napršalo aj viac ako päť milimetrov. Tvorí sa tak hrubšia vrstva ľadu, ktorá spôsobuje množstvo komplikácií," uvádza SHMÚ. Meteorológovia v tejto súvislosti vyzývajú obyvateľov regiónu, aby ak nutne nemusia, radšej nikam nevychádzali."Ešte niekoľko najbližších hodín sa situácia výraznejšie nezlepší. V juhozápadnom prúdení cez oblasť stále postupujú jednotlivé pásma zrážok," dodáva SHMÚ. Výstraha 2. stupňa pred poľadovicou platí pre okresy Poprad, Spišská Nová Ves, Levoča, Kežmarok a Stará Ľubovňa až do 18. hodiny.

archívne video

V Plavnici na východnom Slovensku sneží počas Zeleného štvrtka od rána (Zdroj: Michal Szentivanyi)

Aktualizovné 14:12 Na severe Slovenska treba počítať so silnou poľadovicou. Najhoršia situácia je na Spiši, Orave, hornom Šariši a v blízkosti Tatier. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na to upozornil na sociálnej sieti. Ľuďom neodporúča cestovať.

"Najhoršie podmienky sú v oblastiach, kde je silnejší mráz mínus štyri až mínus dva stupne Celzia a zároveň aj vyššia intenzita zrážok, čo je najmä na Spiši, čiastočne aj v širšom okolí - na Orave, v blízkosti Tatier a na hornom Šariši. Vo vysokých polohách je však omnoho teplejšie. To v týchto regiónoch v dolinách a kotlinách vedie k mrznúcemu dažďu, pri ktorom sa môže vytvoriť aj hrubšia vrstva ľadu," uviedli meteorológovia.

Druhostupňová výstraha pred poľadovicou platí v okresoch Kežmarok, Stará Ľubovňa, Poprad, Spišská Nová Ves. Pre zvyšok Slovenska s výnimkou okresu Skalica platí výstraha prvého stupňa. Snehové jazyky a záveje sa môžu vyskytnúť v Bratislavskom a Žilinskom kraji, na väčšine územia Trenčianskeho a Trnavského kraja, ako aj v okresoch Spišská Nová Ves, Poprad, Kežmarok a Levoča. Výstraha platí od 13.00 h.

Meteorologické výstrahy
Zobraziť galériu (4)
Meteorologické výstrahy  (Zdroj: shmu.sk)

Sneženie sa očakáva i v noci. Pre okresy Námestovo, Čadca a Kysucké Nové Mesto platí od 23.00 h výstraha druhého stupňa. Ojedinele môže spadnúť až okolo 35 centimetrov nového snehu. Pre severné okresy západného a stredného Slovenska, ale aj Bratislavu vydali meteorológovia na noc výstrahu prvého stupňa.

Donovaly a Príslop sú uzavreté pre autá s dĺžkou nad desať metrov

Horské priechody (HP) Donovaly a Príslop sú uzavreté pre vozidlá s dĺžkou nad desať metrov. Horský priechod Dobšiná je zase uzavretý pre autá nad 3,5 tony. Informovala o tom Slovenská správa ciest (SSC) na svojom webe zjazdnost.sk. Okrem daných obmedzení sú horské priechody na Slovensku zjazdné. Povrch vozoviek je prevažne pokrytý vrstvou čerstvého, kašovitého až utlačeného snehu do troch centimetrov. Horské priechody Biela Hora, Dargov, Havran, Homôlka, Kremnické Bane, Látky - Prašivá, Pezinská Baba, Skýcov, Soroška, Šturec, Šútovce a Vyšehrad sú mokré. Vodiči na horskom priechode Vrchslatina musia počítať s poľadovicou.

Varovanie meteorológov: Pozor na
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Branislav Račko)

Zjazdné sú tiež všetky sledované diaľničné úseky a rýchlostné cesty na území SR. Povrch vozoviek je vlhký až mokrý, okrem úsekov R3 Sedliacka Dubová - Široká, kde je čerstvý alebo miestami kašovitý sneh. Aj cesty I., II. a III. triedy sú zjazdné. Povrch vozoviek je pokrytý prevažne vrstvou čerstvého, kašovitého až utlačeného snehu. Cesta II/531 v okresoch Rimavská Sobota, Revúca a Brezno je uzavretá pre autá nad desať metrov celkovej dĺžky. Na ceste I/67 odb. Dedinky - Ostrá Skala je miestami zľadovatený sneh, úsek je uzavretý pre vozidlá nad 3,5 tony.

Viac o téme: DonovalySneženiePočasiePoľadovoicaSnehové jazyky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu