Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Ceny palív sa opäť pohli, po výraznom poklese sa stalo toto! Čo môžeme očakávať od raketovo rastúcej ropy?

Zobraziť galériu (14)
(Zdroj: Topky/ Vlado Anjel)

BRATISLAVA – Ceny palív na čerpacích staniciach naprieč celým Slovenskom sa pohli aj na sklonku novembra. Zatiaľ čo cena benzínu aj naďalej klesá, vodiči dieselových motorov si za naftu opäť raz priplatia o čosi viac. Ceny ropy na svetových trhoch však aj naďalej rastú. Prezradíme vám dôvod.

archívne video

Ceny benzínu a nafty stúpli aj v polovici novembra (Zdroj: Topky/ Ján Zemiar)

V priebehu jedného týždňa sa vodiči benzínových aut dočkali opäť lacnejšieho tankovanie. S novou cenovkou 1,559 EUR/l, za ktorú dnes natankujete tak oproti minulému týždňu (1,577 EUR/l) ušetríte dva centy. Mierny, no stabilný pokles cien by však podľa mnohých expertov mohol znamenať postupnú stabilizáciu jeho ceny.

Ceny palív sa opäť
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Topky/ Vlado Anjel)

Ceny  nafty však v tomto týždni na čerpacích staniciach stúpli, ich nárast je však nepatrný. S novou cenovkou 1,594 EUR/l tak tankujeme len o necelý cent za liter nafty viac, ako tomu bolo minulý týždeň (1,587 EUR/l).

Ceny palív sa opäť
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Topky/ Vlado Anjel)

Ceny ropy vzrástli, už tretí deň po sebe

Ceny ropy vo štvrtok vzrástli, už tretí deň po sebe, keďže obchodníci čakajú na výsledok stretnutia najväčších svetových producentov z aliancie OPEC+, na ktorom sa rozhodne o ich ťažobnej politike v nasledujúcom roku.

Saudská Arábia, líder OPEC+, tlačí na ostatných členov aliancie, aby sa k nej pripojili a obmedzili produkciu. Chce tak odvrátiť očakávaný prebytok ropy na trhu v budúcom roku. Ale podľa zdrojov z OPEC+ to viaceré krajiny vrátane Angoly a Nigérie odmietajú.

Ceny palív sa opäť
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Topky/ Vlado Anjel)

Pred začiatkom on-line stretnutia neskôr vo štvrtok sa špekuluje o výraznejšom kolektívnom znížení produkcie o 1 milión barelov denne alebo viac. Bez redukcie ťažby celej skupiny môžu ceny ropy zamieriť nadol v dôsledku bohatých dodávok od výrobcov, ktorí nie sú členmi OPEC+ vrátane rekordného vývozu z USA. Medzinárodná agentúra pre energetiku (EIA) začiatkom mesiaca uviedla, že trh s ropu sa v budúcom roku vráti späť do prebytku.

Barel (159 litrov) americkej ľahkej ropy West Texas Intermediate (WTI) s dodávkou v januári sa vo štvrtok o 7.40 h SEČ predával po 78,29 USD (71,27 eura). To bolo o 43 centov alebo 0,55 % viac ako v predchádzajúci deň na konci obchodovania.

Ceny palív sa opäť
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Getty Images)

Cena januárového kontraktu na severomorskú ropnú zmes Brent vzrástla o 48 centov alebo 0,58 % na 83,58 USD za barel. (1 EUR = 1,0985 USD)

Viac o téme: SlovnaftNaftaOMVCenyPaliváShellBenzínPohonné hmotyCeny PHMPHMČerpacie staniceOrlen
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu