Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

K zvýšeniu cien plynu na budúci rok nepríde, plánujú sa kompenzácie, tvrdí Denisa Saková

Denisa Saková Zobraziť galériu (2)
Denisa Saková (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - K zvýšeniu cien plynu pre domácnosti na budúci rok podľa ministerky hospodárstva Denisy Sakovej (Hlas-SD) nepríde. Vyjadrila sa tak po stredajšom rokovaní vlády.

"Chcela by som uistiť všetky domácnosti, že k žiadnemu zvýšeniu plynu na budúci rok, cien plynu v budúcom roku určite nepríde. Za posledných pár týždňov sme na ministerstve hospodárstva pripravili riešenie, ako tomuto predísť a plánujeme toto riešenie predstaviť budúci týždeň na vláde," uviedla. Išlo by podľa nej o plošnú pomoc.

archívne video

Denisa Saková pred rokovaním vlády (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Chceme ponechať ceny na úrovni roku 2023, kde prišlo oproti roku 2022 k 15-percentnému navýšeniu. Takže oproti roku 2023 žiadne cenové navýšenie pre domácnosti, čo sa týka cien plynu, neplánujeme," dodala. Dopad kompenzácií na rozpočet má podľa nej byť čo najnižší.

K cenám plynu sa v stredu poobede vyjadrila aj opozičná strana Sloboda a Solidarita (SaS). Tá považuje zvýšenie cien plynu avizované Úradom pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) pre domácnosti za neprijateľné a ministerku vyzvala, aby pristúpila čo najskôr k riešeniu situácie. "Pred zvýšením cien plynu pre domácnosti sme opakovane varovali a ponúkali aj konkrétne riešenia. Ministerka hospodárstva nemá na čo čakať a musí vzniknutú situáciu okamžite riešiť," uviedol predseda SaS Richard Sulík. ÚRSO zverejnil cenové rozhodnutie pre Slovenský plynárenský priemysel (SPP), podľa ktorého by sa mala cena plynu v roku 2024 výrazne zvýšiť, a to približne na dvojnásobok.

Viac o téme: VládaZvýšenieDenisa SakováCena plynu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu