Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Súd s nemeckou statičkou Sabine Hartung pokračoval výpoveďou ďalšieho znalca

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

SPIŠSKÁ NOVÁ VES - Výpoveďou ďalšieho znalca v utorok (21.11.) na Okresnom súde Spišská Nová Ves pokračovalo súdne pojednávanie s nemeckou statičkou Sabine Hartung. Tej sa kladie za vinu pád diaľničného mosta vo výstavbe pri obce Iliašovce na Spiši. O život tam pred 12 rokmi prišli štyria ľudia. Hovorkyňa Krajského súdu v Košiciach Anna Pančurová potvrdila, že na utorkovom pojednávaní v predmetnej veci sudkyňa vypočula znalca z Poľska Mariusza Pustelnika.

"Ten vypracoval znalecký posudok - Analýza možných príčin stavebnej katastrofy mosta na diaľnici D1 Jánovce - Jablonov, pracuje pre Projektovú kanceláriu Mostopol s. r. o. Je to znalec navrhovaný obhajobou," uviedla Pančurová s tým, že výsluch ďalšieho svedka obhajoby Jorga Lehmanna je naplánovaný na 6. decembra. V utorok 28. novembra by podľa hovorkyne mali vypočuť formou videokonferencie Michala Tomka z Technickej univerzity Košice.

Archívne video: Polgári žiadal obnoviť konanie, súd jeho žiadosť zamietol

Polgári žiadal obnoviť konanie, súd jeho žiadosť zamietol (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Nemecká statička mala podľa obžaloby chybne naprojektovať statiku podpornej mostnej konštrukcie, následkom čoho došlo v novembri 2011 k zrúteniu mosta. Tragédia si vyžiadala štyri ľudské obete a ďalších zranených robotníkov. Obžalovaná tvrdí, že za tragédiu nemôže jej statický výpočet a zrútenie rozostavanej mostnej konštrukcie bolo len nevyhnutným dôsledkom nerovnomerného sadania podpier. Súdne pojednávanie sa začalo koncom januára 2022.

Viac o téme: VýpoveďSúd Spišská Nová VesNemecká statičkaSabine Hartung
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu