Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Začal sa súdny proces v prípade vraždy študenta Daniela Tupého

Adam Puškár Zobraziť galériu (3)
Adam Puškár (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Na Mestskom súde Bratislava I sa v stredu začal súdny proces v prípade vraždy študenta Daniela Tupého. Obžalobe pre trestný čin vraždy spolupáchateľstvom čelí Adam Puškár, ktorého na hlavné pojednávanie eskortovali z ústavu na výkon väzby. Deklaroval, že nechce konať o dohode o vine a treste. Trvá na svojej nevine.

Na hlavné pojednávanie sa dostavili aj rodičia a brat Daniela Tupého v sprievode ich splnomocnenca Romana Kvasnicu. Výsluch v stredu absolvoval aj kľúčový svedok Vladimír Malíček. Obžalovaný vypovedať odmietol. Súd bude podľa Kvasnicu povinný vyhodnotiť túto skutočnosť pri hodnotení vierohodnosti prípadných budúcich výpovedí obžalovaného. Otec zavraždeného poukázal na to, že vyšetrovanie vraždy malo byť v minulosti marené.

Pojednávanie na súde v prípade vraždy študenta Daniela Tupého (Zdroj: Topky/Maarty)

Poškodení rodičia a brat Daniela Tupého si uplatňujú nárok na náhradu škody po 250.000 eur. "Slovenské štátne orgány 18 rokov neboli schopné ustáliť, kto je páchateľom skutku. Moji klienti sú neustále vystavovaní stresu, dokonca v istej fáze vo vzťahu k nebohému Danielovi Tupému boli snahy vykresľovať ho ako drogovo závislú osobu, čo je v rozpore so skutočnosťou," zdôvodnil Kvasnica.

Obžaloba je podľa obhajoby Adama Puškára nezákonná a podaná predčasne. Zo zabezpečených dôkazov podľa nej nijako nevyplýva, že by sa mal obžalovaný dopustiť stíhaného skutku. Preto trvá na oslobodení svojho klienta. "Túto obžalobu musím nazvať ako paškvil," zdôraznil advokát Roman Benedikovič.

Adam Puškár
Zobraziť galériu (3)
Adam Puškár  (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Svedok Vladimír Malíček hovoril, ako sa s partiou sympatizantov pravicového extrémizmu pohyboval v čase vraždy po Tyršovom nábreží v Bratislave. Pred súdom opisoval obžalobný skutok. Po výsluchu svedka bolo v stredu popoludní hlavné pojednávanie odročené na 8. januára 2024. Predvolaní by mali byť štyria svedkovia a znalkyňa. Študenta Daniela Tupého zavraždili 4. novembra 2005 vo večerných hodinách v bratislavskom parku na Tyršovom nábreží. Na študentov zaútočila pri petržalskom brehu Dunaja skupina mužov vyzbrojených nožmi a boxermi. Zranenia utrpeli viacerí ľudia.

Začal sa súdny proces
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Zločin vyvolal množstvo reakcií odsudzujúcich násilie a prejavy neonacizmu. Polícia pracovala v minulosti aj s verziou, že vraždu mohli mať na svedomí muži z podsvetia. V kauze pôvodne obžalovali päť osôb, Richardovi H. hrozilo desať až 15 rokov, ale súdy ich napokon oslobodili.

Viac o téme: Súd Daniel TupýAdam Puškár
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu