Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Reportéri bez hraníc chcú dozrieť, aby nová vláda Slovenska rešpektovala slobodu tlače

(Zdroj: Topky/ Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Organizácia Reportéri bez hraníc (RSF) hodlá dohliadnuť na to, aby Slovensko po nástupe novej vlády dodržiavalo svoje medzinárodné záväzky v oblasti slobody tlače a právneho štátu. Informoval o tom Pavol Szalai, šéf sekcie RSF pre EÚ a Balkán.

Szalai pripomenul výsledky nedávneho zasadnutia slovenskej Platformy na podporu slobody tlače a ochranu novinárov, ktorá vyzvala na vyvodenie zodpovednosti v prípade vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, čo podľa nej predstavuje "dôležitú podmienku pre zlepšenie bezpečnosti novinárov a slobody tlače na Slovensku".

Archívne video: Vyjadrenia ministrov po schávlení programového vyhlásenia

Vyjadrenia ministrov po schávlení programového vyhlásenia (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Zároveň apelovala na zaručenie nezávislosti verejnoprávneho Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS). Platformu zriadila v polovici októbra dosluhujúca vláda, združuje predstaviteľov štátnej správy, novinárov a mimovládnych organizácií. RSF podľa Szalaia očakáva od novej vlády, že jej program sa bude niesť v duchu týchto odporúčaní.

Vláda sa vo svojom programovom vyhlásení schválenom v pondelok zaviazala vytvoriť podmienky pre rovnoprávne fungovanie všetkých médií a súčasne zabrániť neoprávneným zásahom do slobody tlače a práva na šírenie informácií. Vláda chce chrániť slobodu slova, a to aj na sociálnych sieťach. Od verejnoprávnych médií očakáva, že budú zabezpečovať nezávislú a objektívnu žurnalistiku. Slovensko sa v súčasnosti nachádza na 17. mieste spomedzi 180 krajín vo Svetovom indexe slobody tlače RSF.

Viac o téme: VládaProgramové vyhlásenieReportériSloboda tlače
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu