Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Colníci odhalili v autobuse vo Vyšnom Nemeckom päť miliónov českých korún

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: FB/Celní správa České republiky)

MICHALOVCE - Príslušníci finančnej správy (FS) z Colného úradu (CÚ) Michalovce počas uplynulého víkendu odhalili vo Vyšnom Nemeckom pokus o nezákonnú prepravu peňažných prostriedkov v hotovosti vo výške 5.000.000 českých korún. Našli ich v úkryte pod podlahou autobusu. Informovala o tom hovorkyňa CÚ Michalovce Jana Nimrichterová.

"Pred začiatkom colnej kontroly linkového autobusu ukrajinskej imatrikulácie, ktorý vstupoval na územie SR cez hraničný priechod Vyšné Nemecké – Užhorod, príslušníci FS vyzvali vodiča na prihlásenie množstva a druhu prepravovaného tovaru. Vodič nedeklaroval žiadny dovoz tovaru, ani neohlásil prepravu peňažných prostriedkov v hotovosti," uviedla Nimrichterová.

Archívne video:

Colníci vo Vyšnom Nemeckom odhalili skrýšu pašerákov (Zdroj: Facebook/Finančná správa)

Pri fyzickej kontrole autobusu následne služobný pes označil v zadnej časti autobusu ako podozrivé miesto podlahu. "Po demontovaní príklopu podlahy našli príslušníci v odkrytej konštrukčnej dutine šesť malých balíčkov zabalených v čiernom igelite a v nich 2903 kusov bankoviek rôznej nominálnej hodnoty v celkovej hodnote 5.000.000 českých korún," povedala Nimrichterová.

Peniaze boli zadržané

Nájdené peňažné prostriedky v hotovosti boli podľa jej slov ukryté pred colnou kontrolou a pri vstupe na územie SR neboli ohlásené predpísaným spôsobom v zmysle platných právnych predpisov. "Z uvedeného dôvodu boli bankovky dočasne zadržané a bol vyrozumený odbor finančného vyšetrovania Národnej centrály osobitných druhov kriminality Prezídia Policajného zboru SR," priblížila Nimrichterová.

Ako doplnila, pre oblasť prepravy peňažných prostriedkov v hotovosti, s ktorými cestujúci prestupujú hranice EÚ s treťou krajinou, platí od 3. júna 2021 nová európska legislatíva. Každá osoba, ktorá vstupuje do EÚ alebo ju opúšťa a má u seba alebo v batožine či vozidle peniaze alebo komodity ako investičné zlato či mince s obsahom zlata v hodnote 10.000 eur a viac, je povinná takýto tovar prihlásiť k colnej kontrole a vyplniť nový, detailnejší formulár. Podľa hovorkyne ide o súčasť stratégie EÚ na predchádzanie praniu špinavých peňazí a boj proti financovaniu terorizmu.

Viac o téme: FinancieColný úradAutobus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu