Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Namiesto tlačovky nedeľná chvíľka poézie: Fica a Šimkovičovú prekvapil na úvod básňou Marek Ťapák!

Šimkovičová a Fico mali na úvod postarané o prekvapenie, Zobraziť galériu (4)
Šimkovičová a Fico mali na úvod postarané o prekvapenie, (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Keď na ministerstve kultúry - tak kultúrne. Povedal si zrejme Marek Ťapák, ktorý sa nečakane objavil pred novinármi na spoločnom tlačovom vyhlásení s ministerkou kultúry Martinou Šimkovičovou (nom. SNS) a premiérom Robertom Ficom (Smer-SD). Ten totiž tradičné uvedenie hostí na tlačovke začal poéziou.

Všetko to začalo na úvod tlačového vyhlásenia, ktoré dvojica naplánovala na pondelňajšie dopoludnie. Pred kamerami sa objavil herec a človek, ktorý sa už minulý rok vyskytol aj na kontroverznom portáli Infovojna Marek Ťapák a pôsobil aj v rámci verejnoprávnej RTVS. Ten začal básňou, čo bolo zrejme prekvapením pre viacerých tradičných účastníkov tlačoviek.

VIDEO Tlačová konferencia Martiny Šimkovičovej a Roberta Fica:

TK po stretnutí Roberta Fica a Martiny Šimkovičovej (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Potešilo ma, že je kultúra na kultúre," povedal bezprostredne po Ťapákovom prednese predseda vlády Fico. Ten ministerke kultúry Martine Šimkovičovej zablahoželal k zisku funkcie a povedal, že dúfa, že na ministerstve kultúry bude vraj "trochu iný duch“ ako počas minulých rokov.

Na toto nezabudnite, odkázal Fico

"Prosím, venujte pozornosť veľkomoravskej i cyrilometodskej tradícii, meruôsmym rokom, významným slovenským dejateľom. Nezabúdajte na také výrazné udalosti a dátumy, ako bol napríklad 17. júl a Deň prijatia deklarácie o zvrchovanosti SR," požiadal.

Namiesto tlačovky nedeľná chvíľka
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Od Šimkovičovej očakáva, že filozofia rezortu bude úplne iná ako v predchádzajúcich troch rokoch a rezort sa vráti k "duchu slovenského národa". Najbližší tím, ktorý si nová ministerka vybrala, dodáva Ficovi vieru, že sa táto vízia podarí naplniť. "Toto ministerstvo, hoci je menšie a bude musieť reagovať v zložitých finančných podmienkach, môže pre Slovensko urobiť viac ako viaceré iné ministerstvá spolu," skonštatoval premiér. Pripustil zároveň, že niektoré otázky týkajúce sa oblasti kultúry čaká pomerne náročná diskusia - za jednu z takýchto tém onačil verejnoprávne poslanie RTVS.

Namiesto tlačovky nedeľná chvíľka
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Rešpekt ku kultúram neznamená ich zmiešavanie, prízvukuje Šimkovičová

Šimkovičová potvrdila zhodu vo vízii o činnosti ministerstva, aj ona pokladá za základ upriamenie sa na národnú kultúru a jej tradície pri rešpektovaní kultúr iných národov. "Rešpekt voči iným kultúram neznamená ich zmiešavanie s tou slovenskou. Ak máme byť uznaní ako národ s vlastnou kultúrou, postavme do popredia našich dejateľov, naše tradície, naše dejiny," zdôraznila ministerka. Verí, že rezort prispeje aj k zmierňovaniu polarizácie spoločnosti, za dôležité považuje dosiahnuť principiálnu zhodu, ktorá bude rešpektovať rozdielnosť názorov. Predseda vlády SR Robert Fico v pondelok okrem ministerstva kultúry navštívi Ministerstvo obrany a Ministerstvo financií SR.

Namiesto tlačovky nedeľná chvíľka
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Viac o téme: BáseňRobert FicoMartina ŠimkovičováMarek Ťapák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu