Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

PS chce odvolať Šutaja Eštoka z postu ministra: Truban povedal dôvody! Drucker má pre neho jasný odkaz

Matúš Šutaj Eštok Zobraziť galériu (3)
Matúš Šutaj Eštok (Zdroj: Topky/Ramon Leško, Vlado Anjel TASR/Pavol Zachar)

BRATISLAVA - Progresívne Slovensko (PS) chce iniciovať mimoriadnu schôdzu Národnej rady (NR) SR na odvolanie Matúša Šutaja Eštoka (Hlas-SD) z pozície ministra vnútra. Avizoval to poslanec z PS Michal Truban v nedeľnej diskusnej relácii TV Markíza Na telo.

archívne video

Branislav Zurian a minister vnútra Matúš Šutaj Eštok po brannobezpečnostnom výbore (Zdroj: Topky/Maarty)

Šéfa rezortu vnútra chce PS podľa Trubanových slov odvolávať v súvislosti s postavením viacerých vyšetrovateľov mimo služby. Truban tvrdí, že Šutaj Eštok porušil zákon. Pripomenul, že vyšetrovatelia mali status chráneného oznamovateľa. Čo sa týka výmeny policajného prezidenta, podľa Trubana má minister na to právo. Naďalej však hovorí o čistkách. Negatívne vníma aj nomináciu Branislava Zuriana na post šéfa policajnej inšpekcie. Hovorí o množstve konfliktov záujmov.

Tomáš Drucker
Zobraziť galériu (3)
Tomáš Drucker  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Minister školstva Tomáš Drucker (Hlas-SD) reagoval tým, že je právom opozície iniciovať mimoriadnu schôdzu parlamentu s týmto zámerom. Nechcel sa vyjadrovať k personálnym nomináciám zo strany ministra vnútra. Zuriana podľa vlastných slov nepozná a nevidí dôvod to komentovať. Zdôraznil, že Šutaj Eštok má dôveru strany Hlas-SD.

Šutaj Eštok trvá na tom, že zákon neporušil

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) trvá na tom, že pri postavení niektorých policajných vyšetrovateľov mimo služby zákon neporušil. Práve naopak. "Rád v parlamente poslancom za PS vysvetlím, že podľa zákona o štátnej službe policajtov som povinný postaviť mimo služby každého príslušníka polície, ktorý je dôvodne podozrivý z porušenia zákona.  Ak teda niekto tento zákon porušil, boli to práve predchádzajúci ministri vnútra, pretože nekonali - to však 'progresívcom' vôbec neprekážalo," uviedol minister. Deklaroval, že pod jeho vedením sa v polícii bude zákon dodržiavať a platiť pre všetkých. Odmieta tolerovať privilégiá.

Viac o téme: Tomáš DruckerMichal TrubanProgresívne SlovenskoMatúš Šutaj EštokHlas SD
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu