Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Analytička mnohých šokovala: Existuje lacný zdroj tepla! Prečo TOTO na Slovensku nevyužívame?

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Nerecyklovateľný odpad je jeden z najdostupnejších zdrojov energie. Priemerne veľké zariadenie na energetické využitie odpadu (ZEVO) dokáže ročne vyrobiť teplo až pre 5 000 domácností. Energetické zhodnocovanie odpadu zároveň ekonomiku odbremeňuje od neekologického skládkovania. Čo je však dôležité - takéto teplo je extrémne lacné, no na Slovensku túto možnosť využívame len v malej miere.

archívne video

Štátny tajomník ministerstva hospodárstva k cenám energií pre rok 2024 (Zdroj: TASR/ Jakub Popelka)

Na Slovensku sa energeticky zhodnocuje iba 9 % nerecyklovateľného odpadu, kým vo vyspelých krajinách je to výrazne viac. Cena energie z odpadu je pritom nízka. "Podľa najaktuálnejších údajov Štatistického úradu SR sme na Slovensku v roku 2022 vytvorili až 478 kg komunálneho odpadu na obyvateľa, čomu zodpovedalo 2,6 milióna ton KO. Len za uplynulé desaťročie bol zaznamenaný nárast o takmer polovicu. Miera recyklácie dosiahla úroveň 50 %, približne 39 % odpadu skončilo na skládkach a iba 9 % sa energeticky zhodnotilo," uviedla analytička WOOD & Company Eva Sadovská.

V najväčších ekonomikách EÚ sa na elektrinu a teplo podľa nej premieňa ročne 31 % a 29 % komunálneho odpadu. V susednom Rakúsku sa energeticky zhodnocuje až 36 % komunálneho odpadu, pričom krajina disponuje až 11 zariadeniami na energetické využitie odpadu (ZEVO). Najvyššími počtami ZEVO 117 a 100 disponujú Francúzsko a Nemecko.

Analytička mnohých šokovala: Existuje
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Sadovská upozornila, že Slovensko v počte ZEVO za vyspelými krajinami výrazne zaostáva. Na Slovensku sú aktuálne dve ZEVO, a to v Bratislave a v Košiciach. Podľa odborníkov na odpadové hospodárstvo však dve takéto zariadenia ZEVO pre potreby Slovenska nepostačujú. "Na Slovensku existuje priestor pre výstavbu minimálne piatich zariadení ZEVO, ktoré dokážu byť naplno vyťažené vďaka odpadu z regiónu, kde stoja. Energetické zhodnocovanie zároveň rieši problém so skládkami, na ktoré sa ukladá odpad, ktorý možno v ZEVO jednoducho premeniť na lacné teplo a elektrinu. Na základe zahraničných skúseností vieme, že v regiónoch, ktoré disponujú ZEVO, nie sú skládky potrebné," konštatoval Ladislav Halász, viceprezident Konfederácie európskych prevádzkovateľov zariadení na energetické využitie odpadu (CEWEP).

Analytička mnohých šokovala: Existuje
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Nerecyklovateľný KO je podľa Halásza jedným z najlacnejších zdrojov energie. "Avšak na Slovensku ním doslova plytváme. Na neekologických skládkach ho každoročne končí viac ako jeden milión ton, čo za posledných 20 rokov predstavuje 25 miliónov ton odpadu, teda potenciálneho paliva. Jeho výhrevnosť je podobná ako pri hnedom uhlí. Výhody tepla z odpadu už dávno pochopili vyspelé krajiny EÚ ako Rakúsko, Nemecko, severské ekonomiky či krajiny Beneluxu. Pri nakladaní s odpadom využívajú mix recyklácie a energetického zhodnotenia odpadu. V ich prípade iba zanedbateľný podiel odpadu končí každoročne na skládkach," vysvetlil Halász.

Sadovská dodala, že priemerne veľké ZEVO ročne zhodnotí 100.000 ton nerecyklovateľného odpadu a dokáže vyrobiť a dodať do siete 49.000 megawatthodín (MWh) elektrickej energie. To je množstvo elektriny, ktoré ročne spotrebuje približne 16.000 slovenských domácností. Potenciálna ročná produkcia tepelnej energie je v jednom zariadení ZEVO 53.000 MWh, čomu zodpovedá teplo pre približne 5000 domácností.

Viac o téme: TeploEnergia AnalytičkaEva SadovskáNerecyklovateľný odpad
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu