Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Výdatné zrážky môžu opäť dvíhať hladiny riek

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Piatkové výdatné zrážky môžu opäť dvíhať hladiny riek. V niektorých okresoch preto platia výstrahy prvého alebo druhého stupňa pred povodňami z trvalého dažďa. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na webe. Ustávanie zrážok predpokladajú meteorológovia vo večerných a nočných hodinách.

archívne video

Búrky dnes zaplavovali obec Beluj pri Banskej Štiavnici a Sebechleby pri Krupine (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

"Rozsiahle zrážkové pole zvlneného studeného frontu od juhu postupuje cez naše územie a zasahuje už celú západnú polovicu Slovenska. Zrážky sa začínajú vyskytovať ojedinele aj na východnom Slovensku," uviedli meteorológovia na sociálnej sieti. Intenzívny dážď zaznamenali na návetriach Malých a Bielych Karpát s úhrnmi piatich až deviatich milimetrov za hodinu. Najvyššie úhrny očakáva SHMÚ na južných návetriach hôr.

Výdatné zrážky môžu opäť
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: shmu.sk)

"Po predchádzajúcich vlnách zrážok sú mnohé povodia (najmä na strednom Slovensku) už značne nasýtené a preto predpokladáme počas dňa na tokoch vzostupy vodných hladín aj s možnosťou dosiahnutia stupňov povodňovej aktivity na niektorých vodomerných staniciach," skonštatovali meteorológovia. V platnosti sú aj hydrologické výstrahy prvého stupňa pred povodňou z trvalého dažďa. Platia pre okresy Myjava, Trnava, Pezinok, Zlaté Moravce, Topoľčany, pre celý región stredného Považia a hornej Nitry, mesto Turčianske Teplice, pre rieky Hron, Ipeľ a Slaná. Druhý stupeň výstrahy platí pre okres Prievidza.

Viac o téme: ZáplavyZrážkyRiekyShmú
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu