Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Od 1. novembra až do konca roka pracujú ženy na Slovensku v porovnaní s mužmi zadarmo! Ako je to možné?

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

BRATISLAVA - Pri zohľadnení už odpracovaných dní v roku 2023 presne od dnešného dňa pracujú na Slovensku ženy v porovnaní s mužmi až do konca roka zadarmo. Inými slovami to znamená, že za rok z jedného eura, ktoré zarobia muži, dostanú ženy len 83 centov. Ide o symbolický deň rovnosti v odmeňovaní žien a mužov, ktorý sa každý rok mení.

archívne video

 

Slovenská komora učiteľov upozorňuje na hromadné odchody učiteľov (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Oproti minulému roku v SR nastalo v tomto porovnaní zhoršenie v neprospech žien, pričom dôvodmi bola jednak pandémia ochorenia COVID-19, keďže ženy boli vo väčšej miere doma alebo stratili prácu a tiež brzdenie rastu miezd a bonusov zo strany podnikov. 

„Pri stanovení dátumu Dňa rovnosti v odmeňovaní vychádzame z posledných údajov Eurostatu, kde bol rodový mzdový rozdiel  v neupravenej forme (ide o priemerné hodinové hrubé zárobky) v roku 2021 na Slovensku 16,6 % v neprospech žien. Ide o zhoršenie o 0,8 % oproti predchádzajúcemu meraniu.  Priemer EÚ bol 12,73 %, pričom Slovensko bolo piate od konca, ide teda o zhoršenie o päť priečok,“ uvádza analytik a výskumník národného projektu Prevencia a eliminácia rodovej diskriminácie Andrej Kuruc.

Ak sa pozrieme na priemerné hrubé mesačné mzdy, tak podľa Štatistického úradu SR bol v roku 2022 rozdiel medzi mužmi a ženami v priemerných nominálnych mesačných zárobkoch vyšší ako v roku 2021, a to až 19 % (ide o nárast o 1,1 %).  

O túto sumu zarobili ženy oproti mužom menej 

„Ženy zarobili o 311 eur menej (muži v priemere zarábali 1 654 eur a ženy 1 343 eur), čím sa rozdiel v mesačných mzdách v porovnaní s mužmi zvýšil. Situácia v odmeňovaní žien a mužov na Slovensku sa v porovnaní s inými krajinami EÚ zhoršuje. Je to dôsledkom skutočnosti, že štát nevenuje opatreniam, ktoré by znížili rodové nerovnosti, žiadnu pozornosť,“ uzatvára Kuruc.

K zmierneniu rozdielov v odmeňovaní žien a mužov môže podľa Kuruca prispieť aj štát opatreniami ako zvýšenie mzdového hodnotenia v sektoroch, v ktorých väčšinou pracujú ženy (vzdelávanie, sociálna pomoc, zdravotníctvo), keďže v týchto sektoroch prevládajú pracovné miesta s nízkou mzdou. Rovnako môže pomôcť aj finančná podpora a opatrenia na vytvorenie dostatočného počtu dostupných miest v jasliach a škôlkach pre deti. Ďalšími opatreniami na zaistenie transparentnosti miezd vo firmácj je napríklad certifikovanie rovnakého odmeňovania alebo zverejňovanie aktuálneho mzdového rozdielu v súlade s navrhovanou smernicou o rovnosti v odmeňovaní Európskej komisie, ako aj zavedenie politík na zlepšovanie informovanosti študentov a študentiek o rýchlo rastúcich odvetviach a dobre platených zamestnaniach.

Jedným z faktorov, ktoré udržiavajú nerovnosti medzi mužmi a ženami je aj neplatená práca žien.  „Pred 25 rokmi Arlie Hochschild (1989) upriamila pozornosť na tzv. neplatenú „druhú zmenu“, ktorú robia zamestnané ženy doma. Odhadla, že zahrnutím neplatenej práce v domácnosti do celkového rozsahu vykonávanej práce (v dvojpríjmových domácnostiach) ženy v porovnaní s ich manželmi či partnermi pracujú každý týždeň o 15 hodín viac,“ upozorňuje Kuruc.

 

Viac o téme: ŽenyMzdaDiskrimináciaZárobok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu