Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

V zahraničnej politike musíme brať do úvahy národno-štátne záujmy Slovenska, myslí si Blanár

Juraj Blanár Zobraziť galériu (2)
Juraj Blanár (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - V zahraničnej politike musíme brať do úvahy najmä národno-štátne záujmy Slovenska. Uviedol to minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Juraj Blanár (Smer-SD) po tom, ako ho premiér Robert Fico (Smer-SD) v pondelok oficiálne uviedol do funkcie. Obaja zároveň deklarovali, že zahranično-politické smerovanie krajiny sa nezmení a Slovensko si bude naďalej plniť všetky záväzky voči členským organizáciám.

"Jedno môžem určite potvrdiť - zvrchovanú zahraničnú politiku, ktorá bude brať do úvahy predovšetkým národno-štátne záujmy. Nemôže sa stať, aby SR súhlasila s takými návrhmi, ktoré sa budú prerokovávať v EÚ či NATO, alebo iných členských organizáciách, aby mali negatívny dosah na obyvateľov SR," uviedol Blanár. V tejto súvislosti dodal, že Slovensko podporí pripravovaný 12. balík sankcií proti Rusku, len ak mu budú predchádzať seriózne analýzy nielen o dosahu na EÚ, ale aj o dosahu na Slovensko.

Archívne video:

Robert Kaliňák a Juraj Blanár (Smer-SSD) k volebným výsledkom (Zdroj: Topky/ Ján Zemiar)

Rétorika ostáva

Zdôraznil, že rezort chce vo veľkých témach zahraničnej politiky pokračovať v rovnakej rétorike, akú mala strana Smer-SD pred parlamentnými voľbami. "Rešpektujeme aj názory koaličných partnerov a bude tam ešte diskusia," dodal s tým, že programové vyhlásenie vlády momentálne pripravujú a predstaviť ho chcú verejnosti spoločne.

Robert Fico
Zobraziť galériu (2)
Robert Fico  (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

Fico si želá, aby zahraničná politika nebola "konzervatívna, ťažkopádna a neschopná prezentovať slovenské národné záujmy". Podporuje ministra v tom, že zahraničná politika by mala byť suverénna a slovenská. Zdôraznil, že postoj SR voči členstvu v Európskej Únii či v NATO sa nemení. "To neznamená, že nebudeme vyslovovať naše vlastné suverénne postoje," povedal. V tejto súvislosti zopakoval, že SR nemá záujem vojensky podporovať Ukrajinu, no bude jej ponúkať inú, potrebnú formu pomoci.

Najprv pôjde do Česka, potom do Nemecka

Premiér chce ako prvú krajinu navštíviť Českú republiku, následne Nemecko, Maďarsko a Poľsko. Vyzdvihol dôležitosť spolupráce v rámci Vyšehradskej štvorky (V4). "Keď ideme robiť revíziu rozpočtu EÚ, je spolupráca krajín V4 nadovšetko dôležitá," vysvetlil. Dodal, že v súvislosti s podporou slovenskej ekonomiky prejavil záujem o návštevu Číny či Vietnamu. "Budem absolvovať bilaterálne návštevy len vtedy, keď to bude mať nejaký zmysel a budem cítiť, že politická podpora projektu v danej krajine bude aj realizovaná do konkrétnych výsledkov," doplnil.
 

Viac o téme: Zahraničná politikaJuraj BlanárSmer-SSD
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu