Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Slováci, prichystajte sa na komplikované časy: TIETO banky opäť zdražujú hypotéky, jedna z nich sa priam utrhla!

Hypotéky opäť dražejú. Zobraziť galériu (3)
Hypotéky opäť dražejú. (Zdroj: Gettyimages.com)

BRATISLAVA - Ekonomický nárast je zrejme ešte vo hviezdach, no už teraz sa dá povedať, že sa bude dobehávať jedine vyššími cenami. Opäť totiž prišiel rad na úrokové sadzby pri hypotékach, pričom tie idú, na nie veľmi veľké prekvapenie, opäť nahor. Nie všetky banky však zdvihli úroky, no dá sa čakať, že toto "manko" dostihnú čoskoro.

archívne video

Smer-SD o bonifikácii úrokov na hypotéky (Zdroj: Video: Topky/Vlado Anjel)

Analýzu úrokových sadzieb priniesol denník SME. Zmeny sa dejú aj napriek tomu, že Európska centrálna banka (ECB) ponechala základnú úrokovú sadzbu na 4,5%. To mohlo zrejme záujemcov o úvery potešiť. Tri z bánk na Slovensku však odmietali dlhšie čakať, a tak zvyšujú úrokové sadzby.

Jeden z hráčov zdražil najviac

Ide o Slovenskú sporiteľňu, ČSOB a Tatra Banku. Prvá menovaná urobila hádam najväčší zásah do cien hypoték. Sadzby totiž od 21. októbra na viacerých fixáciách zvýšila až o 0,70 percentuálneho bodu. Stali sa teda najdrahšími. Pri viazanosti na jeden rok je to po novom 4,99%, pri 10 a 15 rokoch viazanosti až 5,39%. Kľúčový je však moment pri fixácii na 3 roky, kde ide o nárast z 4,49 až na 5,19%, pričom rovnaké percent dosiahla ja 5-ročná fixácia.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto  (Zdroj: Getty Images)

Nasledujú aj ďalší

O niečo neskôr, ale predsa, došlo k zdraženiu hypoték aj v ČSOB, kedy sa sadzby zvýšili od 26. októbra. Pri fixácii na jeden rok je to 5,39 %, pri 5 rokoch 4,29%. Fixácie pri 15 rokoch dosiahli úroveň 4,69% a pri 20 rokoch 4,79%.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto  (Zdroj: Getty Images)

Na vlnu zdražovania minulý piatok naskočila napokon aj Tatra banka, kedy pri 10-ročnej fixácii zvýšila sadzbu z 4,29% na 4,69%. Naďalej však ale ide o priepastný rozdiel v prípade zdražovania posledných dvoch bánk a Slovenskej Sporiteľne, ktorá pri 5-ročnej viazanosť je so svojimi 5,19% ďaleko vpredu.

Viac o téme: Bankyúrokové sadzbyHypotékyCena
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu