Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Dvojjazyčný Fico: V Bruseli na novinárov vytiahol svoju angličtinu, TOTO im povedal o Ukrajine

Robert Fico sa rozhodol odpovedať v angličtine ale aj v slovenčine.
Robert Fico sa rozhodol odpovedať v angličtine ale aj v slovenčine. (Zdroj: Facebook/Robert Fico, Gettyimages.com)

BRUSEL/BRATISLAVA - Premiér SR Robert Fico na dvojdňovom zasadnutí Európskej rady v Bruseli a tiež počas stretnutia s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou zdôraznil, že na summitoch EÚ bude presadzovať slovenskú politiku a brániť slovenské záujmy. Zopakoval aj zámer neposkytovať vojenskú pomoc Ukrajine. Neskôr toto stanovisko zopakoval aj novinárom, pričom sa nevyhol ani anglickej komunikácii, ktorú u Fica nevidíme až tak často.

"Mám vlastný názor. A budem ho hovoriť po slovensky, po anglicky, doma, v Bruseli, kdekoľvek," napísal rovno k videu aj staronový premiér Fico, ktorý sa pochválil videom, kde komunikuje s novinármi v Bruseli.

VIDEO Pozrite sa na Ficovu angličtinu:

Fico sa novinárom v Bruseli rozhodol odpovedať hneď v dvoch jazykoch (Zdroj: Facebook/Robert Fico)

Humanitárna pomoc má vraj väčší zmysel, ako tá vo forme munície a zbraní

Fico žurnalistom povedal, že oikrem iného "prichádza zima" a humanitárna pomoc bude podľa neho kľúčová, pričom viackrát zopakoval, že sadnúť si za rokovací stôl má oveľa väčší zmysel, než prečkať rok v konflikte, kde zomrú ďalší ľudia. "EÚ Slovensku neuveriteľne pomohla, pokiaľ ide o životnú úroveň, ale nebudem nikdy akceptovať presadzovanie jedného správneho názoru, ak ten, kto má iný názor, má byť ostrakizovaný či vylučovaný," povedal.

Podobne ako von der Leyenovej aj lídrom členských krajín EÚ povedal, že Slovensko nebude súhlasiť so žiadnou vojenskou pomocou Ukrajine a že bude žiadať dôsledné analýzy na každé sankcie, ktoré budú pripravované voči Rusku, aby nepoškodzovali Slovensko.

Ukrajina má vraj dokázať, že tieto prostriedky vie čerpať

"Jasne som povedal, že pokiaľ ide o pomoc civilnú, humanitárnu, tam sme pripravení ísť do zvýšenia príspevku Slovenskej republiky," vysvetlil. Dodal, že jeho vláda má pri tom dve podmienky: aby Ukrajina ukázala pripravenosť tieto zdroje transparentne čerpať a aby z týchto peňazí bolo možné financovať aj projekty v prihraničných oblastiach, z ktorých by mohlo ťažiť Slovensko. Fico navyše viackrát v Bruseli uviedol, že Ukrajina patrí medzi najskorumpovanejšie krajiny na svete.

Fico naznačil, že zatiaľ sa vôbec nečrtá dohoda členských krajín o revízii dlhodobého rozpočtu, ktorý predvída aj pomoc vo výške 50 miliárd eur pre Ukrajinu na roky 2024 – 2027. Je podľa neho pravdepodobné, že bude o tejto záležitosti zvolaný mimoriadny summit EÚ. Snahou inštitúcií EÚ je, aby sa táto dohoda dosiahla do konca roka 2023, pričom je na to potrebný súhlas všetkých členských krajín Únie.

Viac o téme: AngličtinaRobert FicoSmer-SDBrusel
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu