Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Parlamentné FIASKO hneď v prvý deň! Výbor pre nezlučiteľnosť funkcií nezasadal: Poslanec Dostál prezradil dôvod

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Topky/ Ramon Leško)

BRATISLAVA – V stredu (25. októbra) prebehla prvé zasadanie novozvoleného parlamentu, do ktorého sa po výsledkoch parlamentných volieb posadilo 150 skúsených aj nových poslancov. Úvodnú schôdzu Národnej rady SR sprevádza už tradičné skladanie parlamentných výborov. Hneď v prvý deň však nastalo fiasko. Jeden z najdôležitejších nebol schopný fungovať. Podľa Ondreja Dostála z poslaneckého klubu SaS obštrukciu spôsobili koaliční poslanci.

archívne video

Noví poslanci zložili v pléne Národnej rady SR svoj sľub (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Dôvodom nefunkčnosti 14-členného výboru pre nezlučiteľnosť funkcií pod novým vedením Veroniky Remišovej (SLOVENSKO) mala byť nominácia dvoch poslancov, ktorí sa už za krátku chvíľu stali ministrami novovymenovanej vlády. Ako informuje poslanec Dostál, výbor sa už tradićčne zložil v povere 8 koaličných k 6 opozičným poslancom, pričom vedením výboru bola poverená Remišová.

Veronika Remišová
Zobraziť galériu (3)
Veronika Remišová  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

„Lenže z neznámeho dôvodu strana Smer – SD do tohto výboru nominovala aj Ladislava Kamenického a Richarda Takáča. Tí sa spolu s ostatnými poslancami stali členmi výboru voľbou v NR SR desať minút pred 13. hodinou, ale už o dve a pol hodiny nimi neboli, lebo boli pani prezidentkou vymenovaní za členov vlády. Tým sa ich poslanecký mandát prestal uplatňovať a členstvo vo výbore pre nezlučiteľnosť funkcií im zaniklo,“ píše Dostál na sociálnej sieti.

 

VÝBOR PRE NEZLUČITEĽNOSŤ FUNKCIÍ ZAČAL SVOJU ČINNOSŤ OBŠTRUKCIOU ZO STRANY KOALIČNÝCH POSLANCOV Včera večer po skončení...

Posted by Ondrej Dostál on Thursday, October 26, 2023

Koalícia mala podľa Dostála rešpektovať demokratickú tradíciu, podľa ktorej by jedným z podpredsedov mal byť člen koalície, zatiaľ čo druhým člen opozície. „Vládna koalícia si však povedala, že má nárok na oba podpredsednícke posty vo výbore. Odvolávala sa na to, že tak to bolo aj v minulom volebnom období. Bolo, akurát, že vtedy bol celkový pomer koaličných a opozičných poslancov 95 : 55, nie 79 : 71 ako teraz, takže logicky bol odlišný aj celkový pomer podpredsedov výborov,“ priblížil staronový poslanec.

Parlamentné FIASKO hneď v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Dodáva, že žiadny problém by nevznikol v prípade, ak by vznikla rozumná dohoda medzi koalíciou a opozíciou. Tá však podľa Dostála neexistuje. Vládna koalícia sa tak podľa Dostála, ktorý mal byť podpredsedom výboru rozhodla, že pristúpi k obštrukcii.

„Buď budú mať hneď dvoch podpredsedov, alebo budú schôdzu výboru obštruovať. A tak výbor pre nezlučiteľnosť funkcií včera vôbec nerokoval. V dôsledku obštrukcie zo strany koalície, ktorá má v parlamente väčšinu a aj do výboru si navolila väčšinu členov,“ vysvetlil Dostál. „Výbor mohol mať zvoleného jedného (koaličného) podpredsedu, dvoch overovateľov aj ich dvoch náhradníkov. Nemá zvoleného nikoho. A pritom stačilo trochu dobrej vôle,“ uzavrel.

Viac o téme: ParlamentSaSOndrej DostálVýbor pre nezlučiteľnosť funkciíNárodná rada Slovenskej republikyVeronika RemišováLadislav KamenickýRichard Takáč
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu