Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Ustanovujúca schôdza by mala byť 25. októbra, povedal Peter Pellegrini

Peter Pellegrini
Peter Pellegrini (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Ustanovujúca schôdza Národnej rady (NR) SR by sa mala konať v stredu 25. októbra. Uviedol to líder Hlasu-SD Peter Pellegrini, ktorý sa bude uchádzať o post predsedu NR SR. Termín ustanovujúcej schôdze musí podľa neho potvrdiť prezidentka Zuzana Čaputová.

VIDEO

Peter Pellegrini pred stretnutím predsedov politických strán a hnutí zvolených do Národnej rady SR k aktuálnej politickej situácii (Zdroj: Topky/ Ramon Leško)

Na ustanovujúcej schôdzi sa bude voliť predseda parlamentu aj podpredsedovia NR SR. Po tejto voľbe by sa mala schôdza prerušiť, aby sa vytvoril priestor na vymenovanie novej vlády v Prezidentskom paláci. Následne by schôdza pokračovala, aby mohli do parlamentu nastúpiť náhradníci za predsedu vlády a tých ministrov, ktorí boli zvolení do parlamentu. Poslanci majú voliť aj predsedov výborov.

Deň pred schôdzou budú všetci poslanci pozvaní na skúšku hlasovacích zariadení vzhľadom na to, že sa v NR SR inštalovali nové hlasovacie zariadenia aj informačný systém. Pellegrini ozrejmil, že k výmene súčasného kancelára NR SR zatiaľ v horizonte najbližších týždňov nedôjde, keďže má na starosti projekty, ktoré treba dokončiť, a treba tiež pripraviť rozpočet Kancelárie NR SR. "Budúcnosť ukáže, ako to bude fungovať," dodal.

12 pre koalíciu a sedem pre opozíciu

Parlamentné výbory budú rozdelené v pomere 12 pre koalíciu a sedem pre opozíciu. Opozícii budú patriť kontrolné výbory, teda výbor na kontrolu činnosti Národného bezpečnostného úradu (NBÚ), na kontrolu činnosti Slovenskej informačnej služby, na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva, ako aj na preskúmavanie činnosti NBÚ. Opozícia dostane predsednícku stoličku aj vo výbore pre ľudské práva a národnostné menšiny a výbor pre verejnú správu a regionálny rozvoj. "Ostatné výbory obsadí v primeranom pomere koalícia," ozrejmil Pellegrini.

Koalícia bude podľa neho rešpektovať opozičné nominácie na predsedov výborov, ako aj nomináciu na podpredsedu parlamentu. Ak opozícia navrhne predsedu Progresívneho Slovenska Michala Šimečku, tak sa podľa Pellegriniho stane podpredsedom NR SR. Ďalších troch podpredsedov parlamentu bude nominovať koalícia.

Koalícia sa zároveň dohodla s opozíciou, že vo výbore pre sociálne veci, výbore pre vzdelávanie a ľudskoprávnom výbore zvýšia počet členov z 12 na 14. Pomer členov bude osem ku šesť v prospech koalície. Požiadavka podľa neho vzišla zo strany opozície.

Viac o téme: SchôdzaPeter Pellegrini
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu