Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Kam nás nechcú, tam sa tlačiť nebudeme, Beňová s Neveďalovou to povedali jasne: Odchádzame od socialistov!

Monika Beňová a Katarína Roth Neveďalová Zobraziť galériu (2)
Monika Beňová a Katarína Roth Neveďalová (Zdroj: Facebook/Monika Beňová)

BRATISLAVA – Monika Beňová je dlhé roky známou tvárou strany Smer-SSD, ktorá zastupuje stranícke, no aj slovenské záujmy na pôde Európskej únie. Informácia o tom, že strane Smer bolo pozastavené členstvo v Skupine progresívnej aliancie socialistov a demokratov ju však postavila pred Sofiinu voľbu. Takto sa rozhodla.

archívne video

Beňová reaguje na to, aká vznikne vláda po septembrových voľbách (Zdroj: tip čitateľa, repro JOJ)

„Týmto by som vám chcela oznámiť, že nesúhlasíme s dôvodmi rozhodnutia PES o pozastavení členstva SMER-SSD. Monika Beňová a ja sme nikdy neporušili pravidlá skupiny Socialistov a Demokratov v Európskom parlamente. Obe sme rovnako ako ostatní kolegovia vždy hlasovali podľa svojho najlepšieho svedomia a vedomia a hlavne v záujme Slovenskej republiky,“ informovala Katarína Roth Neveďelová.

Dodáva, že za  rokov svojho pôsobenia v rôznych funkciách v Strane európskych socialistov ešte nikdy nezažila takúto ostrakizáciu a správanie sa poslancov, ako za posledné dva týždne od zverejnenia výsledkov slovenských volieb. „Ani jedna z nás sa nikdy nesprávala takýmto neúctivým spôsobom ku svojím kolegyniam a kolegom. Som úprimne sklamaná. Môžu nás rozdeľovať názory na niektoré témy, ale tie by nemali byť dôvodom na nenávisť,“ dodáva Neveďelová.

Europarlament sa bude na plenárnom zasadnutí zaoberať návrhom na zrušenie striedania letného a zimného času
Zobraziť galériu (2)
Europarlament sa bude na plenárnom zasadnutí zaoberať návrhom na zrušenie striedania letného a zimného času  (Zdroj: TASR/AP)

Podľa europoslankýň za stranu Smer bol spôsob, akým im bolo oznámené plánované vylúčenie strany Smer-SD neakceptovateľný. Rozhodli sa preto, že aj napriek pravidlám, ktoré im umožňujú ostať, sa vydajú na samostatnú cestu. „Monika informovala predsedníčku EP R. Metsolu, že k zajtrajšiemu dňu odstupuje z pozície kvestorky EP,“ píše europoslankyňa.

„Z týchto dôvodov sme sa ja po 6 rokoch v tejto politickej skupine a takmer 20 rokoch v rôznych vedúcich funkciách v strane PES a Monika Beňová, po 21 rokoch v EP a v tejto politickej skupine, - k dnešnému dňu vzdali členstva v Skupine progresívnej aliancie socialistov a demokratov v EP,“ uzatvorila.

Viac o téme: Monika BeňováEurópsky parlamentEurópska úniaKatarína Roth NeveďalováSmer-SSDOdstúpenie z funkcie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu