Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Konanie v kauze kontroverzného podnikateľa Jozefa Kaciana definitívne obnovia

(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Konanie v kauze "verejnej popravy" kontroverzného podnikateľa Jozefa Kaciana definitívne obnovia. Rozhodnutie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) o povolení obnovy konania potvrdil Najvyšší súd (NS) SR. Informovala o tom hovorkyňa NS SR Alexandra Važanová.

Hovorkyňa priblížila, že Najvyšší súd na neverejnom zasadnutí 4. októbra "zamietol sťažnosť prokurátora proti uzneseniu Špecializovaného trestného súdu z 24. augusta 2023, ktorým prvostupňový súd rozhodol o povolení obnovy konania". O povolenie obnovy konania žiadali Ladislav Vasaráb, ktorý pôvodne dostal 22-ročný trest väzenia, a Roman Paulus, ktorému súdy pôvodne vymerali 25 rokov väzenia.

Archívne video: Podľa slov Mareka Paru Mikuláš Černák evidentne manipuloval túto kauzu

Podľa slov Mareka Paru Mikuláš Černák evidentne manipuloval túto kauzu (Zdroj: TASR/Hercegh, Kotian)

Najvyšší súd zároveň na októbrovom neverejnom zasadnutí skonštatoval v prípade Ladislava Vsarába a Romana Paulusa dôvod tzv. pokračovacej väzby, nahradil ju však "dohľadom probačného a mediačného úradníka nad obžalovanými, uložil im viaceré obmedzenia a povinnosti a nariadil obom obžalovaným kontrolu technickými prostriedkami - zariadením na určenie polohy kontrolovanej osoby". Senát prijal aj písomný sľub obžalovaného Romana Paulusa.

Kaciana podľa obžaloby rozstrieľal Roman Paulus 23. februára 2010 v Šali. Vraždu si mal objednať Ladislav Vasaráb, ktorý mal s Kacianom dlhodobé spory. Európsky súd pre ľudské práva vlani skonštatoval, že v kauze vraždy kontroverzného podnikateľa prišlo vo vzťahu k odsúdeným k porušeniu práva na výsluch svedkov v trestnom konaní.

Viac o téme: PodnikateľKauzaJozef KacianŠpecializovaný trestný súd (ŠTS) Obnovenie konania
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu