Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Márne predvolebné sľuby? Trináste dôchodky budú veľkým fiaskom! Kalkulačka prezradí, KOĽKO vám pristane na účte

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Getty Images, Topky/ Ján Zemiar)

BRATISLAVA – Mnohí politici si pred voľbami, ako každé predvolebné obdobie, spomenuli aj na slovenských dôchodcov. Tým sľubovali 13. dôchodok v takej výške, aká sa podarila strane Hlas-SD presadiť ešte toto leto. Išlo však len o prázdne sľuby? Realita je dnes úplne iná. Aj keď našich penzistov potešia peniaze, ktoré im už onedlho pristanú na účtoch, ich výška rozhodne nenaplní očakávania.

archívne video

Dôchodky aj rodičovský príspevok sa budú mimoriadne zvyšovať už tento rok (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Sociálna poisťovňa dôchodcom aj v tomto roku vyplatí dlhoočakávaný 13. dôchodok. Pravidlá sú však tento rok úplne iné, ako tomu bolo vlani. Čím väčšie dôchodky dostávate, tým nižší 13. príspevok očakávajte. Peniaze, ktoré už v novembri priletia penzistom do peňaženiek, by v niektorých prípadoch mohli predstavovať čiastku len 50 eur. Rozprávkového príspevku sa nedočkajú ani tí zo skromnejšími penziami, v najlepšom prípade tak inkasujú maximálne 300 eur.

Márne predvolebné sľuby? Trináste
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

„Tristoeurový majú tí, ktorí majú 268,88 centov a menej. Tí, ktorí majú vyšší ako 963 eur a 33 centov, tak majú nárok na 50-eurový. Ostatným sa vypočíta podľa vzorca,“ uviedol hovorca Sociálnej poisťovne Martin Kontúr. Sociálna poisťovňa sa však dôchodcom rozhodla uľahčiť život. Na to, aby ste zistili, aký príspevok môžete už v tomto novembri očakávať, vám poslúži prehľadná a rýchla kalkulačka.

„Do výpočtu vstupuje okrem štandardného dôchodku aj dôchodok z 2. piliera, zo zahraničia. Ale napríklad nevstupuje výška rodičovského dôchodku,“ vysvetlil Kontúr.

Sociálna poisťovňa
Zobraziť galériu (3)
Sociálna poisťovňa  (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

Trináste dôchodky v plnej výške aj počas týchto volieb sľubovala strana Hlas-SD. Dnes to však vyzerá tak, že 13. dôchodkov v plnej výške priemernej penzie sa nedočká nikto.

Viac o téme: SenioriPenzistiHlas-SDDôchodková kalkulačkaTrinásty dôchodokPredvolebné sľuby
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu