Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Imunoalergologička upozorňuje: Počet prípadov potravinovej intolerancie rastie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Počet prípadov potravinovej intolerancie rastie. Upozornila na to imunoalergologička Veronika Mundoková Csibová zo synlabslovakia. Spôsobené to podľa nej môže byť množstvom konzervačných látok v strave, ale aj posunom v diagnostike.

"Sliznica tráviaceho traktu je neustále zapálená látkami, ktoré konzumujeme. Nevieme sa tomu vyhýbať. Nie je možné každý deň jesť čerstvú stravu bez farbív a konzervantov. Nedá sa každý deň variť. (...) Takže tých pacientov je oveľa viac," skonštatovala. 

archívne video

SaS kritizuje zákon z dielne Smeru o odvodovej úľave pre potravinárov (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Pacientom s potravinovou intoleranciou často dlho trvá, kým zistia, s akým jedlom majú problém. Príznaky sa podľa laboratórnej diagnostičky klinickej imunológie a alergológie Marcely Popovňákovej prejavujú niekoľko hodín, dní až týždňov po strete so škodlivou potravinou. Poukázala na to, že prejavy môžu byť rôzne. Ide podľa nej napríklad o dlhodobé tráviace problémy, bolesti hlavy, únavu či psychické problémy.

Dôležitá je správna diagnostika

V prípade potravinovej intolerancie je dôležitá správna diagnostika. Krvný test dokáže identifikovať problematické potraviny, a umožniť tak ďalšiu liečbu. "Pacienti sú spokojní s tým, keď zistia zdroj ich problémov. Po vylúčení rizikových potravín zo svojho jedálnička sa im veľakrát omnoho zlepší kvalita života," doplnila Popovňáková. Vyšetrenie nie je hradené zo zdrojov verejného zdravotného poistenia.

Odborníčka poukázala tiež na rozdiely medzi potravinovou alergiou a intoleranciou. Pri alergii ide podľa jej slov o reakciu imunitného systému, zatiaľ čo pri intolerancii sa do reakcie zapája skôr tráviaci systém. "Prejavy alergií nastupujú hneď po kontakte s alergénom. Na rozdiel od potravinových intolerancií, ktoré sa prejavujú neskôr, niekoľko hodín, dní až týždňov po stretnutí so škodlivou potravinou," ozrejmila.

Viac o téme: PotravinyNárastIntoleranciaImunoalergologička
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu