Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

NAKA obvinila Gučíka aj vojenských tajných: Podozrenie z rozkrádania verejných financií! Škoda je vyše 70 miliónov eur

Michal Gučík, Ján Balciar, Ľubomír Skuhra, Martin Kohút Zobraziť galériu (4)
Michal Gučík, Ján Balciar, Ľubomír Skuhra, Martin Kohút (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Pri predražených obranných technológiách pre Vojenské spravodajstvo (VS) došlo v rokoch 2013 až 2020 k spôsobeniu škody vo výške najmenej 74 miliónov eur. Na utorkovej tlačovej konferencii, venujúcej sa prípadu možného rozkrádania financií vo vojenskom spravodajstve, to uviedol prezident Policajného zboru (PZ) Štefan Hamran.

Policajný prezident informuje o akcii Vírus, pri ktorej NAKA zadržala viaceré osoby (Zdroj: Topky/ Vlado Anjel)

Elitní policajti z Národnej kriminálnej agentúry obvinili podnikateľa Michala Gučíka aj bývalých vojenských tajných Jána Balciara a Ľubomíra Skuhru. Vyšetrovatelia a špeciálna prokuratúra ich vinia z rozkrádania verejných financií, pričom mali spôsobiť škodu vyše 70 miliónov eur. Akcia dostala názov Vírus. Okrem už spomínaných je medzi zadržanými a obvinenými aj bývalý prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja Martin Kohút. 

Michal Gučík je priateľom generálneho prokurátora Maroša Žilinku. Práve on Žilinkovi vybavil stretnutie v roku 2020 s predsedom SaS Richardom Sulíkom po tom, čo oznámil, že chce kandidovať na post. "Vzťah medzi nami je o človečine, o ničom inom," povedal na vypočúvaní kandidátov Žilinka. Gučík v minulosti šéfoval televízii TA3.

Obvinených je 13 osôb

Policajný prezident Štefan Hamran na dnešnej tlačovej konferencii oznámil, že obvinenie vzniesla polícia voči 16 fyzickým a dvom právnickým osobám. "Aktuálne máme zadržaných 17 osôb, z toho 13 obvinených a štyri podozrivé osoby," priblížil Hamran. Obvinenia boli vznesené za obzvlášť závažný zločin porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku a obzvlášť závažný zločin legalizácie výnosu z trestnej činnosti.

NAKA obvinila Gučíka aj
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/ Vlado Anjel)
NAKA obvinila Gučíka aj
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/ Vlado Anjel)

Polícia podľa Hamrana vychádzala pri vyšetrovaní z operatívnych vlastných zistení i podozrení, ktoré v otázke efektívneho nakladania s verejnými zdrojmi v prostredí VS načrtol Najvyšší kontrolný úrad. Šéf polície upozornil, že pri policajných zásahoch bolo medzi zaistenými predmetmi niekoľko nehnuteľností, finančné hotovosti vo viacerých bankách v miliónových sumách, obchodné podiely, ale napríklad aj limitovaná edícia škótskej whisky v sume 26.000 eur. Vyšetrovací spis má osem zväzkov a 2700 strán, prílohy majú 11 zväzkov.

NAKA obvinila Gučíka aj
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/ Vlado Anjel)

"V prípade polícia vypočula 25 svedkov, analyzovalo sa viac ako 100 účtov, polícia sa takisto obrátila vo viacerých prípadoch na orgány v cudzine," dodal Hamran. Samotné uznesenie o vznesení obvinenia má vyše 80 strán. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Ondrej Repa vysvetlil, že trestná činnosť sa diala prostredníctvom prostredníkov, špekulatívne vytvorených firiem. Nákupy sa pritom realizovali v utajenom režime. "Je tu dané podozrenie z nehospodárneho a neefektívneho nakladania s verejnými prostriedkami, ktoré v konečnom dôsledku končia v súkromných rukách," priblížil. Časť takto nadobudnutých peňazí sa polícii podarilo zdokumentovať, použitie ďalších prostriedkov sa ďalej preveruje. 

Viac o téme: AkciaVírusNAKAVojenské spravodajstvo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu