Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Inflácia naďalej klesá, v auguste 2023 sa dostala na hodnotu 8,9 %

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Topky/Kristián Korem, Getty Images)

BRATISLAVA - Krivka medziročnej inflácie je od marca tohto roka v zostupnej fáze. V auguste 2023 sa pod vplyvom spomalenia rastu cien potravín a nákladov na bývanie dostala na hodnotu 8,9 %, čo je najnižšia hodnota od februára 2022. Oproti júlu 2023 sa spotrebiteľské ceny tovarov a služieb v priemere nezmenili, hoci pohyb cien nadol nastal v polovici z 12 hlavných výdavkových skupín domácností. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Opätovné, v poradí už šieste spomalenie tempa rastu celkovej inflácie na aktuálnych 8,9 % sprevádzali medziročné rasty všetkých 12 odborov (výdavkových skupín domácností), v piatich z nich pritom ešte stále dvojciferné. V siedmich výdavkových skupinách zdražovanie zmiernilo svoje tempo. Najväčší vplyv na celkovú infláciu majú stále dve najvýznamnejšie položky vo výdavkoch domácností - potraviny s nealko nápojmi a bývanie a energie.

Archívne video

Ekonomika by mala tento rok rásť o 1,2 %, vrchol inflácie máme za sebou (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Dynamika rastu cien potravín spomaľovala už piaty mesiac, v auguste boli medziročne drahšie o 13,6 %. Tempo zdražovania poľavilo vo všetkých deviatich zložkách. Rast cien nad 20 % zostal už iba pri položke cukor, džem a cukrovinky. Ďalší pokles zaznamenali ceny olejov a tukov, ktorých medziročné zníženie o 6,8 % bolo spôsobné predovšetkým ich prudkým zdražením v minulom roku. Rast cien v odbore bývanie a energie sa utlmil a klesol na úroveň 7,3 %, nižšia hodnota bola iba koncom roka 2021. Nad úrovňou 20 % sa však stále držali ceny pevných palív, tepelnej energie na 17 %, ceny údržby a opravy obydlia klesli na 15 %.

Výraznejšiemu poklesu celkovej inflácie bránilo tiež zdražovanie v reštauráciách a hoteloch, zdravotníctve a vo vzdelávaní. Najvýznamnejšie boli posuny cien nahor pri farmaceutických výrobkoch a ambulantných službách, z toho najmä pri službách zubných lekárov, ktoré sa opäť priblížili k medziročnému zvýšeniu o 20 %. Tovary a služby na bežnú údržbu domácností vzrástli oproti vlaňajšku o 17,9 %, primárne a predprimárne vzdelávanie je v porovnaní s minulým rokom drahšie o 30,8 %. Ceny pohonných látok síce medzimesačne výrazne zdraželi, ale oproti augustu 2022 sú nižšie o 4,5 %.

Pokles cien v 12 odboroch

Nezmenená priemerná výška cenovej hladiny tovarov a služieb v auguste na úrovni predchádzajúceho mesiaca bola výsledkom poklesu cien v šiestich z 12 hlavných sledovaných odborov (výdavkových skupín domácností), ktorý na strane druhej vykompenzoval najmä výrazný medzimesačný rast cien pohonných látok. Najväčší vplyv ťahajúci medzimesačnú infláciu smerom nadol mali v auguste potraviny, ktorých ceny klesli v priemere o 1,1 %.

Index spotrebiteľských cien sa v auguste 2023 medziročne zvýšil za domácnosti zamestnancov o 8,9 %, za nízkopríjmové domácnosti o 9,4 % a za domácnosti dôchodcov o 8,8 %. V súhrne za osem mesiacov roka 2023 sa spotrebiteľské ceny medziročne zvýšili o 12,5 % (za domácnosti zamestnancov o 12,4 %, za nízkopríjmové domácnosti o 13,3 % a za domácnosti dôchodcov o 13,1

Viac o téme: CenyPoklesInflácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu