Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Dobrá správa pre Slovensko! Mesačná mzda rastie rýchlejšie ako inflácia

Aktuálna výstavba električkovej trate v Petržalke
Aktuálna výstavba električkovej trate v Petržalke (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

BRATISLAVA - Až v siedmich z desiatich sledovaných odvetví ekonomiky priemerná nominálna mesačná mzda rástla dvojciferným tempom. Nominálne mzdy rástli v júli 2023 najrýchlejšie, o viac ako 12 %, vo veľkoobchode na 1429 eur, v maloobchode na 1086 eur a tiež v stavebníctve na 1028 eur. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Opäť najpomalšie rástli mzdy v odvetví s dlhodobo najvyššími zárobkami - v informáciách a komunikácii o 5,3 % na úroveň 2288 eur. Nižším tempom do 10 % rástli mzdy v doprave na 1302 eur mesačne a v predaji a oprave motorových vozidiel na 1375 eur.

Archívne video

Mesačná minimálna mzda v roku 2024 bude vo výške 750 eur (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Mzdy vo väčšine sledovaných odvetví v júli 2023 odolali inflácii, teda tempo ich rastu bolo vyššie ako rast cien. Reálne mzdy v júli medziročne vzrástli až v siedmich z desiatich sledovaných odvetví, aj keď len mierne. O viac ako 2 % stúpli mzdy vo veľkoobchode, maloobchode a v stavebníctve, o 1 % rástli v ubytovaní, činnostiach reštaurácií a pohostinstiev, vybraných trhových službách a tiež v priemysle. Reálny pokles miezd bol v informáciách a komunikácii, doprave a skladovaní a rovnako aj v predaji a oprave motorových vozidiel.

Nominálna mesačná mzda v súhrne od začiatku roka 2023 vzrástla vo všetkých sledovaných odvetviach, pričom vo väčšine odvetví rástla dvojciferným tempom. Najviac sa zvýšila v odvetviach s najnižšími zárobkami - v ubytovaní o 17,2 % na 1056 eur, v stavebníctve o 14 % na rovných 1000 eur a tiež v činnostiach reštaurácií a pohostinstiev o 13,8 % na 694 eur.

Reálne mzdy sa od začiatku roka zvýšili v ubytovaní o 3,7 %, miernejšie rástli aj v stavebníctve o 0,9 % a činnostiach reštaurácií a pohostinstiev o 0,7 %. V ostatných siedmich odvetviach prišlo k ich poklesu, od 0,4 % vo vybraných trhových službách do 5,6 % v informáciách a komunikácii.

Viac o téme: MzdyStavebníctvoNominálneŠtatistický úrad
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu