Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Začal sa školský rok a s ním aj obdobie nachladnutí: Ak vaše dieťa donieslo domov chrípku, TAKTO sa jej zbavíte

Ilustračné foto Zobraziť galériu (6)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Začiatok školského roka a s ním spojený nástup prvých chladných jesenných dní u mnohých ľudí znamená jediné - nachladnutie! Ak sa ho už teraz obávate alebo patríte medzi "šťastlivcov", ktorí s ním bojujú, toto sú overené spôsoby, ako budete fit čo najskôr.

Choroby a vírusy sa v spoločnosti vyskytujú medziročne, ale práve jesenné dni sú spojené s ich častejším výskytom. Či už vám domov nachladnutie donieslo dieťa zo školy či škôlky, alebo ste si ho privodili sami nevhodným oblečením, niektoré choroby vás dokážu odstaviť na niekoľko dní. Väčšina zdravých jedincov sa zotaví z infekcie dýchacích ciest v priebehu niekoľkých dní, u niektorých to môže byť niekoľko týždňov alebo viesť k vážnemu stavu. Bronchiolitída, bronchitída alebo zápal pľúc dokážu s telom poriadne zamávať.

Začal sa školský rok
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Getty Images)

Medzi osoby, ktoré sú vystavené väčšiemu riziku vzniku vážneho ochorenia, patria najmä tehotné ženy, deti, starší ľudia a ľudia s oslabenou imunitou. Riziko sa zvyšuje aj vtedy, ak trpíte astmou, chronickým ochorením obličiek, cukrovkou, ochorením srdca alebo vám nič nehovoria zdravé návyky.

Čo robiť, ak sa chcete chrípke vyhnúť?

1. Hygiena je pri všetkom veľmi dôležitá

Keďže väčšina vírusov sa šíri priamym kontaktom s inou osobou alebo dotykom povrchov, ako sú kľučky dverí, je dôležité často si umývať ruky mydlom alebo používať dezinfekciu. Počas koronavírusovej situácie na Slovensku sme si to všetci vyskúšali a naučili sa, ako by sa ruky mali správne umývať. Aj na spôsobe ich dezinfekcie záleží! Aj keď dezinfekčné prostriedky nie sú účinné ako mydlo a voda, prípravky na báze alkoholu pomôžu tiež znížiť počet baktérií a vírusov, ktorým ste vystavení, ak si nemôžete umyť ruky.

Začal sa školský rok
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Getty Images)

2. Cvičenie sa podceňuje

Viaceré štúdie potvrdili pozitívnu súvislosť medzi konzistentným cvičením a silným imunitným systémom. Podľa výskumu, ktorý bol publikovaný v časopise Neurologic Clinicians pravidelné mierne až namáhavé cvičenie zvyšuje cirkuláciu bielych krviniek bojujúcich proti patogénom a znižuje zápal. Ak chcete podporiť imunitný systém, vyhraďte si aspoň 3 až 4-krát do týždňa čas na 30-minútové cvičenie a mali by ste pocítiť rozdiel.

3. Spánok je zásadný faktor

Nedostatok spánku a nové návyky, ako sú začiatok školského roka alebo stresujúca situácia, dokážu potlačiť vašu imunitnú odpoveď Takáto situácia môže spôsobiť, že aj menšia choroba môže viesť k väčšiemu riziku ochorenia. Ľudia s nedostatkom spánku si vytvárajú menej protilátok a sú náchylnejší na chronický zápal. A čo viac, ľudia, ktorí spia menej, majú väčšiu pravdepodobnosť na bežnú chorobu zostať doživotne postihnutí alebo ich môže postihnúť smrť.

Začal sa školský rok
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Getty Images)

Niekoľko prírodných spôsobov, ako si zlepšiť zdravie túto jeseň

1. Odležaný cesnakový extrakt

Zatiaľ čo cesnak a jeho sila je materiálom pre mnohých autorov mýtov proti upírom, vedci z Univerzity na Floride zistili, že odležaný cesnakový extrakt môže skrátiť trvanie bežného prechladnutia alebo záchvatu chrípky až o 61 percent. Podľa vedcov je práve tento extrakt dôvodom zvýšenia T-buniek, najmä prirodzených zabíjačských buniek. 

archívne video

Prezidentka Čaputová otvorila nový školský rok na Spojenej škole Mokrohájskej (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

2. Extrakt z olivových listov

Olivový list sa v medicíne používa už dlhé roky. Tajomstvo jej liečivých účinkov spočíva v prírodných antioxidantoch byliny, najmä v oleuropeíne – zlúčenine s antibakteriálnymi, antivírusovými a protiplesňovými vlastnosťami. V nedávnej štúdii, ktorá sa objavila s časopise Nutrients, 32 stredoškolských športovcom podávali buď doplnky z olivových listov alebo placebo. Počas nasledujúcich deviatich týždňov výskumníci zistili, že deti užívajúce doplnok zažili o 28% menej dní choroby ako tie, ktoré užívali placebo.

Začal sa školský rok
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: gettyimages.com)

3. Vitamín D

Slnečný vitamín alebo inak nazývaný aj vitamín D je dôležitá živina, ktorá môže pomôcť imunitným bunkám identifikovať a zničiť baktérie a vírusy, ktoré nás robia chorými. Už počas pandémie sme sa presvedčili o jeho účinkoch. Jeho vyššia dávka môže spôsobiť to, že chrípka sa vám bude vyhýbať. Vitamín D môže tiež chrániť pred prechladnutím a inými infekciami dýchacích ciest. Účinne znižuje aj ťažké exacerbácie astmy.

4. Vitamín C

Najlepšie je zásobiť sa potravinami bohatými na vitamín C, vrátane citrusových plodov, jahôd, kivi, paradajok, papriky a zelenej listovej zeleniny, ale ak ho nemáte dostatok vo vašej strave, stále je možnosť ho užívať vo forme výživových doplnkov. Vitamín C zvyšuje produkciu bielych krviniek a protilátok, ktoré pôsobia v boji proti prechladnutiu a chrípke.

Začal sa školský rok
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Getty Images)

5. Dostatočné množstvo tekutín

Bohatý pitný režim je veľmi dôležitý počas horúcich letných dní a rovnako je potrebné ho dodržiavať, ak vás už nejaká chrípka napadla. Dodržiavať ho vám pomôžu aj polievky. Najmä pri zvýšených teplotách a horúčkach by ste mali vypiť najmenej 3 litre tekutín. Lieky proti horúčky totiž pomáhajú vytvárať pot len vtedy, keď je v organizme dostatok tekutín.

Ako bojujete s chrípkou vy? Dajte nám vedieť do komentárov!

Viac o téme: ChorobaChrípkaNachladnutie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu