Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Prezidentka Čaputová sa vyjadrila k tomu, či víťaza volieb poverí zostavením vlády: TAKTO je rozhodnutá

Prezidentka SR Zuzana Čaputová prijala zástupcov Slovenského Červeného kríža Zobraziť galériu (2)
Prezidentka SR Zuzana Čaputová prijala zástupcov Slovenského Červeného kríža (Zdroj: Topky/Ramo Leko, Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Hlava štátu vníma poverenie víťaza volieb zostavením vlády ako vyjadrenie rešpektu hlavy štátu k voličom. Aj preto má v tejto otázke úplne jasno. V nedeľnej relácii televízie TA3 V politike sa vyjadrila aj k téme migrácie. Pripustila, že vláda nekomunikovala o opatreniach v súvislosti s nelegálnou migráciou včas.

archívne video

TK strany SMER – SSD: Výzva prezidentke Čaputovej, aby zasiahla do hrubého porušovania ľudských práv predstaviteľov opozície (Zdroj: Facebook/ SMER -SSD)

Hlava štátu potvrdila, že poverí zostavením vlády víťaza volieb. Podotkla, že musí získať väčšinu v parlamente. „Aj keď to bude Robert Fico,“ povedala. Prezident podľa nej nie je na to, aby korigoval vôľu voličov.  

Pripomenula, že už piaty rok čelí „legendám“, ako využije svoju moc a postaví progresívnu vládu, čo sa však ani raz nestalo. Poukázala, že sa tak neudialo po skončení vlády Igora Matoviča, na miesto ktorého vymenovala kabinet Eduarda Hegera a ani po jeho demisii, keď ho nahradila úradnícka vláda. Rovnakým legendám podľa nej čelí aj teraz v otázke poverenia víťaza volieb zostavením vlády.

Vláda neinformovala o krokoch v migrácii včas

Prezidentka SR Zuzana Čaputová pripustila, že vláda nekomunikovala o opatreniach v súvislosti s nelegálnou migráciou včas. Deklarovala však, že téma bola v exekutíve živá a prítomná celé leto a oznámenie konkrétnych opatrení po dvoch dňoch od verejného otvorenia témy bolo výsledkom predchádzajúcich krokov.

"Je to dobrý námet, aby vláda komunikovala proaktívne, obzvlášť preto, že má komunikovať čo," skonštatovala prezidentka. Potrebu väčšej komunikácie zo strany vládneho kabinetu pripustila aj pri iných témach. K prvým sto dňom vlády poznamenala, že odborníci museli nabehnúť od prvého dňa. Hovorí o krízovom riadení. Za špecifikum označila aj to, že všetky politické strany sú voči vláde v opozícii. Naplnil sa však podľa nej cieľ, aby vláda negenerovala konflikty.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová prijala zástupcov Slovenského Červeného kríža
Zobraziť galériu (2)
Prezidentka SR Zuzana Čaputová prijala zástupcov Slovenského Červeného kríža  (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Hlava štátu zároveň ocenila, ako sa podarilo vláde odborníkov identifikovať problémy, ktoré môže riešiť v krátkom čase a s limitovanými právomocami. Vyzdvihla aj prípravu systémových opatrení pre budúci kabinet. Napriek trestným stíhaniam dvoch riaditeľov Slovenskej informačnej služby prezidentka podľa svojich slov zatiaľ nemá dôvod povedať, že nedôveruje spravodajskej službe. Vidí skôr personálne zlyhania. Nevylučuje preto debatu o tom, ako im v budúcnosti zabrániť.

Nie je podľa prezidentky na politikoch, ale prokuratúre, aby vyhodnocovali opodstatnenosť krokov polície. "Keď dochádza k stíhaniu opozičných lídrov, musíme byť pozorní práve kvôli tomu, aby nedochádzalo k zneužitiu policajnej moci. (...) Ale ak sú na to dôvody, ktoré následne posvätí prokuratúra a potom súd, je to namieste a je to v poriadku," dodala.

Nevylučuje, že ešte vystúpi so správou o stave republiky

Prezidentka SR Zuzana Čaputová nevylučuje, že ešte pred ukončením funkčného obdobia vystúpi v Národnej rade (NR) SR so správou o stave republiky. Vyplýva to z jej vyjadrenia v relácii TA3 V politike. "Sme v špecifickej situácii. Na jeseň sa vytvorí nový parlament, nové zloženie," uviedla. Dôležité je podľa nej načasovanie. "Snažíme sa to vyberať tak, aby to dávalo zmysel. (...) Je to však jedna z možností a práv prezidenta vystúpiť a využiť túto možnosť, takže vysoko pravdepodobne tak urobím," doplnila.

V súvislosti s nadchádzajúcimi parlamentnými voľbami hlava štátu povedala, že bude apelovať na ľudí, aby využili svoje demokratické právo a išli voliť. Deklarovala, že víťaza poverí zostavením vlády. "Je to ústavná tradícia. Je to vyjadrenie zo strany hlavy štátu rešpektu k voličom," podotkla. Mrzí ju, že v rámci predvolebnej kampane niektoré politické subjekty zneužívajú frustráciu a hnev ľudí.

V diskusii sa tiež vyjadrila k nadchádzajúcim prezidentským voľbám. V tejto súvislosti skonštatovala, že je vďačná každému vzdelanému, inteligentnému a demokraticky zmýšlajucemu človeku, ktorý sa rozhodne ísť do politiky. Víta preto aj kandidatúru Ivana Korčoka na post prezidenta. Považuje ho za hodnotovo a názorovo blízkeho. Čaputová zároveň vyhlásila, že nebude súčasťou "kampaňovania" v prípade žiadneho kandidáta.

Viac o téme: FicoV politikeČaputová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu