Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Prezidentka Čaputová priletela do New Yorku na Valné zhromaždenie OSN

Prezidentka SR Zuzana Čaputová Zobraziť galériu (2)
Prezidentka SR Zuzana Čaputová (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová priletela v sobotu neskoro večer (slovenského času) do New Yorku, kde sa počas nasledujúceho týždňa zúčastní na 78. Valnom zhromaždení (VZ) OSN a v stredu vystúpi s prejavom v rámci všeobecnej rozpravy. Bude to jej posledné vystúpenie na pôde OSN vo funkcii prezidentky SR. Informoval o tom hovorca prezidentky SR Martin Strižinec.

V nedeľu má Zuzana Čaputová naplánované rokovanie s generálnym tajomníkom OSN Antóniom Guterresom. Hovoriť budú o dominantných témach VZ OSN, najmä o bezpečnostnej situácii v súvislosti s vojnou na Ukrajine a o riešení klimatickej krízy.Prezidentka v New Yorku vystúpi aj na Summite trvalo udržateľného rozvoja, ktorý je jednou z najdôležitejších udalostí tohoročného VZ OSN. Zúčastní sa aj na recepcii organizovanej americkým prezidentom Joeom Bidenom.

archívne video 

Čaputová vidí viacero oblastí na prehĺbenie spolupráce s Izraelom (Zdroj: TASR/ Jakub Popelka)

Program pracovnej cesty prezidentky do USA sa v nedeľu začne stretnutím so slovenskou komunitou žijúcou v Spojených štátoch. Zúčastní sa aj na omši v kostole sv. Jána Nepomuckého a sv. Františky Xaviery Cabrin na Manhattane.Prezidentka sa stretne aj s mladými Slovákmi, ktorí študujú na univerzitách v New Yorku a učiteľkami slovenčiny z víkendových slovenských škôl v New Yorku a New Jersey.

Prezidentka Čaputová priletela do
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Prezidentka sa späť na Slovensko vráti v piatok 22.9.

Okrem toho počas týždňa otvorí Slovak Pro summit, ktorého cieľom je prepájať úspešných slovenských profesionálov a odborníkov, ktorí pôsobia v Spojených štátoch a majú záujem svojimi skúsenosťami a znalosťami pomôcť v rozvoji Slovenska.Program cesty vyvrcholí galavečerou pri príležitosti 30. výročia vzniku SR a ČR a 30 rokov členstva v OSN, na ktorej prezidentka spolu s českým prezidentom Petrom Pavlom privíta ďalšie hlavy štátov, ako aj významné osobnosti slovenskej a českej komunity v Spojených štátoch.Prezidentka sa späť na Slovensko vráti v piatok 22.9.

Viac o téme: Valné zhromaždenieNew YorkOSNZuzana Čaputová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu