Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Miera nezamestnanosti sa znížila: V druhom štvrťroku 2023 dosiahla 5,7 percenta

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Miera nezamestnanosti uvádzajúca podiel nezamestnaných z ekonomicky aktívnych osôb predstavovala v 2. štvrťroku tohto roka 5,7 %, medziročne sa znížila o 0,4 percentuálneho bodu (p. b.). Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Počet nezamestnaných sa po sezónnom očistení v porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom znížil o 5,3 % na 159.800 osôb.  Najväčšiu časť nezamestnaných, vyše 105.000 osôb, predstavovali ľudia bez práce jeden rok a viac. Ich podiel spomedzi nezamestnaných dosahoval vyše 66 % napriek tomu, že medziročný úbytok pokračuje už štyri štvrťroky po sebe a pred letom klesol počet dlhodobo nezamestnaných o 5,1 %. Krátkodobá nezamestnanosť medziročne klesla ešte výraznejšie, o 11 % na 52.500 osôb, ide o ľudí, ktorí boli bez práce kratšie než 12 mesiacov.

archívne video

Ministerka práce Soňa Gaborčáková: Rozhodla sa predĺžiť podporu aktivačných prác (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Úbytok nezamestnaných sa prejavil vo všetkých vekových skupinách, okrem najnižšej vekovej kategórie 15- až 24-ročných, v tej bol však rast minimálny. Z pohľadu vzdelanosti najvýraznejší pokles počtu nezamestnaných o 25,4 % bol v kategórii so základným vzdelaním. 

Medziročný pokles počtu ľudí bez práce

Celkovo v 12 zo 16 ekonomických činností posledného zamestnávateľa nastal medziročný pokles počtu ľudí bez práce. Najviac ľudí naposledy pracovalo v priemysle, kde však počet nezamestnaných medziročne klesol o 5,1 %. Druhú najväčšiu skupinu tvorili ľudia naposledy pracujúci vo veľkoobchode a maloobchode s poklesom o 14,2 %. Špecifickú a najpočetnejšiu skupinu predstavovali osoby, ktoré ešte nemali zamestnanie. Ich počet v 2. štvrťroku 2023 klesol len minimálne a stále tak predstavovali vyše 30 % zo všetkých nezamestnaných.

Z regionálneho hľadiska počet nezamestnaných v 2. štvrťroku 2023 medziročne klesol v piatich z ôsmich krajov Slovenska. Relatívne najviac nezamestnaných ubudlo v Nitrianskom kraji (o 18 %) a v Trenčianskom kraji (o 17,5 %). Najviac nezamestnaných bolo naďalej v Prešovskom kraji (takmer 40.000 osôb) a v Košickom kraji (vyše 38.000 osôb).

Najvyššia miera nezamestnanosti pretrvávala v Prešovskom a Košickom kraji, jediné dosiahli hranicu 10 %. Opačný vývoj sa zaznamenal v Bratislavskom kraji s mierou nezamestnanosti 2,1 % nasledovanom Trenčianskym krajom s 2,8 %. Z pohľadu dynamiky vývoja najvýraznejšia zmena nastala v Prešovskom kraji, kde miera nezamestnanosti poklesla o 1,5 p. b. Pokles miery nezamestnanosti zaznamenalo päť krajov, v Bratislavskom kraji sa udržala na rovnakej úrovni ako pred rokom.

Počas prvej polovice roka 2023 počet ľudí bez práce medziročne klesol o 5 % a počet nezamestnaných dosiahol 163.800 osôb. Miera nezamestnanosti v SR sa znížila o 0,3 p. b. na 5,9 %. Celkové počty nezamestnaných podľa ekonomickej činnosti posledného zamestnávateľa najvýraznejšie klesli v doprave, veľkoobchode a maloobchode, ako aj v zdravotníctve. Medziročne klesol aj počet osôb bez pracovnej skúsenosti, naďalej však každý tretí nezamestnaný človek ešte nikdy nemal zamestnanie.

Viac o téme: NezamestnanosťŠtatistický úrad
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu