Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

V septembri klesla zamestnanosť vo väčšine sledovaných odvetví: Naopak, priemerná mzda rástla

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Shutterstock)

BRATISLAVA - Pokles zamestnanosti zaznamenali v septembri pri siedmich z desiatich sledovaných odvetví. Najväčší zamestnávateľ-priemysel mal medziročne nižší stav zamestnancov o 0,7 %, zamestnanosť v tomto odvetví klesá už 19 mesiacov s výnimkou marca. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

archívne video

Mesačná minimálna mzda v roku 2024 bude vo výške 750 eur (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Najvýraznejší medziročný úbytok zamestnancov, a to o 4,6 %, evidoval veľkoobchod. Rastúci trend zamestnanosti si však udržalo stavebníctvo (1,3 %), z menších odvetví informácie a komunikácia o 3,2 % a predaj a oprava motorových vozidiel o 3,3 %. Počet zamestnancov sa medziročne zvýšil v štyroch z desiatich sledovaných odvetví. Ide o stavebníctvo, ubytovanie, informácie a komunikáciu a predaj a opravu motorových vozidiel.

Priemerná mzda rástla vo všetkých desiatich sledovaných sektoroch

Priemerná nominálna mesačná mzda v septembri medziročne narástla vo všetkých desiatich sledovaných odvetviach. Mzdy sa najviac, a to o 16,2 % zvýšili v maloobchode na 1135 eur. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR. Mzdy zamestnancov v činnostiach reštaurácií a pohostinstiev vzrástli o 13,1 % na 710 eur a vo vybraných trhových službách o 11,9 % na 1390 eur. V ostatných odvetviach sa nárast miezd pohyboval od 6,7 % v informáciách a komunikácii, kde septembrová priemerná mzda zodpovedala 2345 eurám do 9,1 % vo veľkoobchode s priemernou mzdou vo výške 1409 eur.

archívne video

Sociálni partneri po navýšení minimálnej mzdy: Zodpovedný sociálny dialóg má zmysel (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Odolali mzdy inflácii?

Nominálna mesačná mzda sa najviac zvýšila v odvetviach s nízkymi zárobkami, a to v ubytovaní o 15,1 % na 1068 eur, v činnostiach reštaurácií a pohostinstiev o 14 % na 699 eur a v stavebníctve o 13,2 % na 1008 eur. Rast reálnych miezd si v septembri udržalo sedem z desiatich sledovaných sektorov. Reálne mzdy sa od začiatku roka zvýšili o 2,8 % v ubytovaní, do 2 % v činnostiach reštaurácií a pohostinstiev, v stavebníctve a aj vo vybraných trhových službách. V ostatných odvetviach reálne mzdy medziročne klesli.

Vo väčšine sledovaných odvetví odolali septembrové mzdy inflácii. O 7,4 % sa zvýšili v maloobchode, úroveň rastu o 3 % prekročili v činnostiach reštaurácií a pohostinstiev a vo vybraných trhových službách. V sektore dopravy zostali na úrovni septembra 2022. Reálne nižšie zárobky o 1,4 % mali zamestnanci v informáciách a komunikácii a tiež v priemysle, kde mzdy poklesli medziročne o 0,7 %.

Viac o téme: EkonomikaZamestnanosťMzdaSlovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu